Monday, June 29, 2009

Cut Nyak Din - Kisah Ratu Perang Acheh : M.H. Skelely Lulofs

Oleh :
Welma La'anda (welmalaanda@gmail.com)

Tajuk : Cut Nyak Din - Kisah Ratu Perang Acheh
Penulis :
M.H. Skelely Lulofs
Halaman: 373 Penerbit : Komunitas Bambu

Buku ini telah lama disedari sejak kali pertama lagi saya berkunjung ke Gramedia. Namun saya pesan kepada diri sendiri, "nanti, nanti, nanti baru beli". Akhirnya kali ketiga saya ke sana iaitu pada Jumaat (19 Jun) , terbeli juga buku ini atas hasutan Kak Min. Beli lagi. Aduh! Mula dibaca pada 21 Jun kira-kira mungkin sejam sebelum Zohor. Tekad dikuatkan untuk menyelesaikan pembacaan pada hari itu juga. Tetapi pada kira-kira pukul 5.30 petang, saya sudah tidak berdaya. Pening. Pada hari ini, baru saya berkesempatan membaca saki-baki halamannya yang masih tertinggal.

Saya pasti jikalau bukan kerana tajuknya, saya berkemungkinan besar tidak akan membeli buku ini kerana takut atau mungkin terkejut dengan gambar hadapan buku. Seram bukan. Saya ingat lagi, ketika saya makan tengahari, saya terpaksa alihkan buku ini kerana kulit muka hadapannya. Memetik kata-kata Kak Min, "Kenapalah mereka ini tidak meletak gambar muka hadapan Cut Nyak Din yang lebih cantik sesuai dengan kecantikannya". Gambar yang sebegini memungkinkan saja orang tidak berani membeleknya jikalau tidak tahu siapakah sebenarnya kisah ratu pahlawan Acheh ini. Saya pula, saya sendiri kurang pasti di mana saya mendengar perihal beliau tetapi apa yang pasti, saya tahu Cut Nyak Din ialah seorang pahlawan wanita yang menjadi kebanggaan Acheh menentang penjajahan Belanda.

Pelbagai perasaan apabila membaca buku ini. Meremang bulu roma, sedih, dan bersemangat. Cut Nyak Din - Kisah Ratu Perang Acheh ialah sebuah buku fiksyen sejarah. Cukup menarik sekali cara penceritaannya. Ada sedikit kelainan dari segi pengolahan dan persembahan cerita berbanding fiksyen sejarah terdahulu yang pernah dibaca. Mesra pembaca sehinggakan sampai satu tahap saya merasakan seperti gabungan membaca novel dan buku sejarah pula. Selain itu, buku ini ditulis dengan menyelitkan sekali pendapat-pendapat penulis untu beberapa situasi. Kadang-kadang ada pendapat itu yang membuatkan saya berkata, "Eh suka hati Cut Nyak Dinlah mahu berkahwin lagi satu". Ada lagi petikan berita yang diselitkan sebagai bahan bukti di antara cerita. Cukup menarik saya rasa. Tidaklah saya merasakan seolah-olah kaku menghayati cerita. Seperti yang saya katakan tadi, apabila anda membaca buku ini, anda seperti membaca sebuah novel tetapi anda sedar ia adalah sebuah buku sejarah. Berbeza dengan fiksyen sejarah yang pernah saya baca sebelum ini, saya merasakan "Oh saya sedang membaca buku sejarah".

Pada ruang pengantar, Azhari menulis tentang Cut Nyak Din dan Belanda. Ya Allah, sebenarnya saya kurang berapa faham secara total apa yang disampaikan beliau. Susah betul untuk memahami bahasa Indonesia yang digunakan. Ada banyak perkataan tidak difahami. Percayalah, jikalau anda membaca ruang pengantarnya sahaja, kemungkinan anda akan putus asa kerana sudah membuat judgement awal-awal tentang buku ini iaitu bahasa Indonesianya tidak difahami. Berbeza 180 darjah dengan isi buku sebenar. Sangat mudah difahami. Tetapi dalam banyak-banyak yang tidak difahami itu, ada sedikit yang saya faham iaitu tentang peribadi dan pemikiran penulis buku ini sebenarnya. Penulis merupakan seorang rakyat Belanda dan di dalam buku ini beliau menyatakan tentang negatifnya pemerintahan Belanda di Acheh dan banyak memihak kepada Cut Nyak Din tetapi hakikatnya dia bukan sebegitu. Saya pula secara peribadi tidak membenarkan100% cerita di dalam ini kerana ia sudah difiksyenkan. Saya tidak tahu mana satu yang fakta dan mana satu yang sudah diolah terutama apabila sudah melibatkan dialog. Lagipun saya tidak pernah membaca buku fiksyen sejarah tentang Cut Nyak Din untuk menapis cerita di dalam buku ini. Ini ditambah lagi dengan perasaan berhati-hati terutama yang berkaitan cerita negatif tentang wira-wira Acheh di dalam buku ini. Oleh kerana itu, apabila penulis menulis Teuku Umar memegang azimatnya sebelum pergi berperang, menjadi pertanyaan bagi saya, "Eh, ya ka?".

Saya bertanya pada diri saya, "Adakah saya akan mempunyai jiwa seperti Cut Nya Din apabila suatu hari nanti Malaysia dijajah semula?". Membaca kisah perjalanan mereka mempertahankan Acheh dari jajahan Belanda membuatkan saya berfikir, "Ya Allah, begitu besar sekali perjuangan mereka". Menangis saya dibuatnya buku ini.

Gaya penceritaan buku ini begitu lancar sekali. Ia dimulakan dengan cerita Manchudun Sati. Manchudun Sati ialah moyang kepada Cut Nyak Din. Beliau hidup beratus tahun sebelum kelahiran Cut Nyak Din lagi. Cerita tentang Manchudun Sati ini diperihalkan kerana untuk menerangkan kepada kita bagaimana titik tolak bermulanya keturunan beliau boleh ada di Acheh sedangkan beliau ialah orang Minangkabau.

Hendak dijadikan cerita, Sultan Acheh pada masa itu tidak suka kepada Manchudun Sati kerana beliau tidak mahu tunduk kepada pemerintahan Acheh. Manchudun Sati menjadi pemerintah di salah sebuah kawasan di bawah kekuasaan Acheh. Beliau yang membangunkan kawasan itu sehingga menjadi terkenal dan Sultan mula nampak keinginan untuk memiliki kawasan Manchudun Sati. Sultan memberi arahan agar mereka membayar ufti tetapi Manchudun Sati tidak mahu melakukannya kerana menganggap mereka adalah sebuah kerajaan yang merdeka. Akhirnya berlakulah pergolakan antara tentera Manchudun Sati dan Sultan. Semua tentera Manchudun Sati meninggal dan hanya tinggal beliau. Pelbagai cara untuk membunuh beliau, tetapi beliau masih tidak mati-mati juga.

Akhirnya, sultan memerintahkan untuk membawa beliau ke tempat pentadbiran Acheh di Kotaraja dengan mengikat beliau di bawah perahu. Jadi apabila perahu itu belayar (betulka istilah ini), Manchudun Sati akan terheret sekali. Sampai ke tahap itu, beliau tidak meninggal lagi dan masih juga tidak mahu menyerah diri. Sultan yang menyaksikan peristiwa itu terpegun dan membebaskan beliau. Bukan itu sahaja, beliau diberi pangkat dan dibenarkan tinggal di istana. Sejak dari hari itulah, keturunan Manchudun sati bermula di Acheh dan mendapat kedudukan yang mulia.

Sikap tidak gentar kepada ketidakadilan dan keras hati memperjuangkan keadilan inilah yang diwarisi turun temurun sehingga Cut Nyak Din. Jikalau anda membaca buku ini, tidak ada seorang pun keturunan Manchudun Sati yang tunduk kepada kerajaan Belanda malah mereka terus-menerus memberi tentangan sehingga syahid ataupun mati kerana sudah terlalu tua.

Cut Nyak Din berkahwin dengan Teuku Ibrahim Lagmna ketika beliau masih belum baligh lagi. Cut Nyak Din digambarkan seorang gadis bangsawan yang cantik, tidak seperti perempuan Acheh yang lain, dan jiwanya keras seperti seorang pejuang. Ayahnya cukup risau mencari jodoh yang sesuai dengan anaknya yang tidak seperti perempuan lain itu. Akhirnya, Nanta Setia, ayah Cut Nyak Din menerima pinangan keluarga Teuku Ibrahim kerana dianggap Teuku Ibrahimlah calon yang paling sesuai.

Teuku Ibrahim adalah suami pertama kepada Cut Nyak Din. Teuku Ibrahim seorang yang cukup perkasa. Hari-hari hidupnya sentiasa dalam perjuangan membebaskan Acheh dari Belanda. Tekanan daripada Belanda hari demi hari semakin mengasak. Beliau juga semakin kuat memberontak. Walaupun digambarkan Cut Nyak Din seorang yang cukup keras dalam perjuangan, Teuku Ibrahim lebih keras lagi. Kata-katanya selalu sahaja membuatkan Cut Nyak Din berasa tenang. Beliau selalu mengingatkan yang Allah bersama mereka.

Sampai satu tahap, banyak kampung yang sudah berserah diri kepada Belanda, malah ada juga yang membelot kepada Teuku Ibrahim dan pejuang yang lain, tetapi Teuku Ibrahim masih tetap utuh dengan perjuangannya. Semasa menjadi isteri Teuku Ibrahim, saya masih tidak nampak jasa-jasa Cut Nyak Din. Ya lah ini buku biografi tentang Cut Nyak Din, tetapi hampir separuh halaman buku ini, masih juga tidak diceritakan secara detail apakah kehebatan dan sumbangan Cut Nyak Din seperti yang diwar-warkan. Apa yang saya tahu, "Oh, Teuku Ibrahim memang hebat." Akhirnya, Teuku Ibrahim Lamgna syahid. Mula-mula abangnya ( saya kurang pasti pula) yang ditembak, Teuku Ibrahim pergi ke arah abangnya itu dan memangkunya. Lalu, Teuku Ibrahim pula ditembak. Sejurus selepas itu, kawan Teuku Ibrahim pula cuba memangku pemimpin mereka dan akhirnya beliau sekali syahid. 3 orang syahid dengan saling pangku-memangku. Meleleh lagi air mata saya.

Jasad beliau dibawa ke kawasan pergunungan, tempat sementara pelarian mereka sekeluarga dan keluarga lain. Cut Nyak Din tidak dapat mengawal kesedihannya. Teuku Ibrahim ialah teman perjuangannya walaupun beliau hanya duduk di rumah sahaja dan Teuku Ibrahim pergi berjuang. Tetapi, kita tidak boleh menafikan jasa-jasa beliau mengobarkan kata-kata semangat dan menyokong perjuangan rakyat Acheh di bawah pimpinan Teuku Ibrahim Lamgna membebaskan tanah Acheh dari kaphe (Belanda). Pada mula-mulanya saya menyebut kaphe sebagai Kap-He. Rupa-rupanya disebut sebagai kaphe. Kaphe = kafir.

Sebulan selepas itu, Cut Nyak Din berkahwin dengan sepupunya iaitu Teuku Umar. Inilah yang dikatakan oleh penulis tentang tangisan Cut Nyak Din ketika jasad Teuku Ibrahim dibawa. Dalam hati saya, "Eh biarlah Cut Nyak Din mahu berkahwin dengan siapa?". Kita tidak boleh menghukum perkahwinan Cut Nyak Din sebagai satu pembelotan cinta kepada Teuku Ibrahim. Mungkin situasi pada ketika itu menyebabkan Cut Nyak Din harus mencari pendamping. Tetapi jauh juga di dalam sudut hati saya ini, "Ala, kenapa kahwin dengan Teuku Umar. Nanti tidak bolehlah berjumpa semula dengan Teuku Ibrahim di syurga".

Cut Nyak Din ialah isteri ketiga kepada Teuku Umar. Karakter Teuku Umar sedikit berbeza dengan Teuku Ibrahim. Karakternya lebih kurang sama dengan Cut Nyak Din. Beliau juga ialah seorang pejuang sejati. Cinta antara Cut Nyak Din dan Teuku Umar ialah berlandaskan cinta perjuangan.

Oleh kerana itu, walaupun Cut Nyak Din lebih berumur tetapi mereka digambarkan sebagai sebuah pasangan yang bahagia dan saling lengkap-melengkapi. Pada era bersuamikan Teuku Umar inilah, saya nampak peribadi Cut Nyak Din mula menyerlah. Cut Nyak Din mula mengganti ayahnya dalam menerajui Mukim 6. Beliau banyak menasihati Teuku Umar dalam perjuangan. Teuku Umar pun mempunyai perasaan hormat yang tinggi pada beliau. Cuma Teuku Umar digambarkan tidak berapa suka kerana isterinya sangat rapat dengan barisan ulama, sedangkan Teuku Umar mahu isterinya lebih mendekati golongan bangsawan dalam perjuangan membela Acheh. Tetapi, perasaan itu dibiarkan sahaja dan tidak diluahkan kepada isterinya.

Akhirnya Teuku Umar cuba berbaik-baik dengan Belanda. Ini sebenarnya hanya sandiwara dan tipu muslihat sahaja. Lama juga beliau bersandiwara iaitu selama 3 tahun, sampai dikurniakan darjah Teuku Johan Pahlawan. Tetapi, akhirnya beliau tersepit kerana ada di antara orang-orang Belanda yang masih meraguinya dan orang Acheh yang pantang tunduk kepada Belanda pun mahu menentangnya. Setelah Cut Nyak Din menasihatinya, Teuku Umar mula mengambil keputusan untunk menamatkan sandiwaranya.

Memetik kata-kata beliau, "Untuk mencapai kemenangan akhir..atau menerima kekalahan mutlak...Jika kekalahan itu yang kita terima, kita akan hancur, Din". Lalu dijawab Cut Nyak Din, "Apa boleh buat, Umar! Jika Allah subhanahu wata'ala menakdirkan kita ke sana. Kita semua akan syahid. Akan tetapi, anak cucu kita tentu tidak akan berdiam diri. Mereka akan maju ke medan perang dan membela takdir moyangnya. Tidak mungkin anak cucu kita akan membiarkan kaphe menghancurkan tanah airnya dan menumpas nenek moyangnya. Kuatkanlah imanmu, Umar. InsyaAllah, Tuhan selalu bersama kita" (halaman 323).

Maka bermulalah semula peperangan di antara rakyat Acheh dan Belanda. Teuku Neh ( orang Acheh yang belot) pun bersiap sedia lari ke Pulau Pinang. Dalam hati saya, "Dekat juga ya Pulau Pinang dengan Acheh". Ini bukan kali pertama saya mendengar nama Pulau Pinang di dalam buku ini. Sebelum ini pun, Teuku Ibrahim dan pahlawan lain mendapatkan bekalan senjata dari Pulau Pinang.

Peperangan pada kali ini lebih hebat. Pada ketika inilah, Teuku Umar syahid dengan 2 peluru menembusi perutnya. Selepas itu, perjuangan membebaskan Acheh dipimpin oleh Cut Nyak Din. Keadaan mereka sangat daif. Kerajaan Belanda memburu mereka habis-habisan, sehinggakan sampai satu tahap banyak yang menyerah diri. Cuma seorang yang tidak menyerah diri iaitu Cut Nyak Din. Beliau akhirnya buta. Mungkin ini penyakit keturunan. Melihatkan keadaannya yang sudah tua dan tidak berapa sihat, akhirnya Pang La'ot (orang yang menjaga Cut Nyak Din, kawan seperjuanga Teuku Umar) menghantar wakil untuk berjumpa Belanda. Beliau menunjukkan tempat persembunyian Cut Nyak Din. Beliau meminta kepada kerajaan Belanda agar jangan mengasari Cut Nyak Din dan berikan rawatan kepadanya. Cut Nyak Din memang marah sekali apabila orang Belanda datang ke tempat persembunyiannya dan Pang La'ot memujuknya. Peristiwa itu berlaku pada bulan Ramadhan.

Akhirnya, Cut Nyak Din dirawat di dalam istana dengan jagaan rapi. Banyaklah ketua-ketua pembesar Acheh datang melawat beliau. Cut Nyak Din masih tetap seperti itu. Masih keras terhadap Belanda. Masih membenci Belanda. Oleh kerana ditakuti beliau akan mencetuskan semula perang jihad di kalangan rakyat Acheh, maka Cut Nyak Din dibuang negeri ke Sumedang (sebuah tempat di Sumatera saya kira). Di sana, penyakit beliau terus dirawati sehingga matanya sembuh semula. Beliau juga memiliki pembantu untuk menjaganya. Ini bersesuaian dengan statusnya sebagai puteri bangsawan dan isteri kepada panglima.

Saya terfikir tentang satu perkara. Kenapa apabila mahu berperang, orang Acheh akan menggali parit? Saya kira, bukan orang Acheh sahaja tetapi orang jawa juga. Baru-baru ini pensyarah saya pernah berkata lebih kurang begini, "Di Johor banyak orang Jawa. Orang Jawa memang suka membuat parit. Bukankah Indonesia dijajah Belanda." Tetapi, saya lupa bertanya apa kaitan antara parit dengan Belanda.

Buku ini membawa pelbagai iktibar kepada kita samada dari sudut agama, patriotik atau pun hubungan suami isteri. Cut Nyak Din membuktikan dia bukan isteri yang sembarangan. Dia bukan isteri yang mengikat suaminya untuk duduk bagaikan belangkas sahaja di rumah. Dia meniup semangat perjuangan cintakan syahid dan negara di dalam diri suami-suaminya sehingga mereka syahid. Betullah kata orang, di belakang seorang pemimpin yang hebat ada seorang wanita yang hebat juga.

Wallahu alam

4 komen:

Nakamura Kazuki said...

welma..awak hebatla mampu baca banyak buku..dengan kerja intel---saya faham kesibukan kerja dekat factory---di tambah plak study engineering .....masih mampu awak membaca ye..sempat update blog dengan kupasan yang panjang lebar....saya entah welma..ketupat cinta yang dibeli pun nampak gayanya jadi ketupat hidangan raya nanti jela...hahaha.....

Welma La'anda said...

Mana ada Nakamura. Saya sudah sampai satu peringkat sanggup kumpul duit bayar balik tajaan Intel semata-mata untuk cari kerja lain. Inilah caranya iaitu dengan membaca untuk release balik stress. Kalau tidak mahunya tidak lama lagi darah tinggi dibuatnya. Naudzubillah.

Isma Ae Mohamad said...

Rasa mahu cepat mendapat buku ini. Sejak dulu lagi, saya terkesan dengan sebuah artikel bertajuk,''Ketika Cut Nyak Din Menatap Indonesia.''

Welma La'anda said...

Ya, Saudara Isma

Setahu saya buku ini hanya dijual di Gramedia. ;)