Sunday, August 10, 2014

Sambungan : Cerita 2

Sambung semula.

Cerita 2 : Buku yang Telah Dibaca

Bermula dari bulan Jun yang lepas sehingga kini, hampir pertengahan Ogos, ada lah kira-kira 5 buah buku yang sudah dibaca (tolak komik). Ini menjadikan total buku yang dibaca sehingga kini ialah 18 buah buku. Sangattttttttlah perlahan bukan?

Saya mulakan dengan buku inspirasi Cerita Cinta Ahmad Ammar (360 halaman), disusun oleh Grup Penjejak Tamadun Dunia (GPTD) dan diterbitkan oleh Karya Bestari. Banyak artikel di internet yang ditulis mengenai pemuda ini. Jadi sedikit sebanyak saya sudah pun mengetahui tentang beliau.

Dan saya percaya pengetahuan itu jugalah yang turut sama akan dimuatkan di dalam buku jikalau cerita-cerita itu dibukukan. Mungkin dengan persepsi sedemikian, membuatkan saya tidak begitu beria-ia memiliki senaskah buku tentang Ahmad Ammar sehinggalah buku ini diterbitkan. Ada semacam satu aura pada kulit muka hadapan buku ini sehingga menyakinkan saya untuk membelinya. Ada banyak buku di pasaran yang menceritakan tentang beliau sebenarnya dan saya hanya memiliki yang satu ini.

Buku ini merupakan kompilasi artikel tentang Ahmad Ammar yang ditulis daripada pelbagai pihak seperti kedua ibu-bapa arwah, adik beradik, aktivis ABIM dan rakan-rakan arwah. Semua menulis tentang pengalaman mereka bersama arwah dari kecil hingga ke akhir usia. Tidak lekang cerita-cerita tentang peribadi serta akhlaknya yang membuatkan kita rasa biasa-biasa sahaja namun........Haih. Kita semua menjadi saksi, inilah pemuda yang biasa-biasa itu, di akhir hayatnya menjadi termasyur sehingga kita yang tidak mengenali beliau pun menjadi tertanya-tanya tentang siapakah beliau.

Apabila membaca buku ini, ada lagi rupanya kisah-kisah yang masih belum tertulis di mana-mana dan ianya ada di sini. Tetapi bagi saya, itu tidaklah penting jikalau mahu dibandingkan dengan cetusan hati yang berjaya ditimbulkan. Jadi tidak hairan apabila membaca buku ini kekadang saya boleh sampai ke tahap termenung dan termenung lagi. Tambahan pula apabila membaca catatan-catatan Ahmad Ammar sendiri. Selalu membuatkan saya tersenyum dan menggeleng-gelengkan kepala.

Lanjutan daripada itu, maka bermulalah sesi melihat diri sendiri dan seterusnya menyusul pula babak air mata. Buku ini tidak akan menjadikan anda pencinta Ahmad Ammar tetapi buku ini akan membuatkan anda mahu menjadi seperti beliau malah lebih baik lagi dan lagi. Soalan paling penting yang mungkin kita akan tanya kepada diri sendiri setelah membaca buku ini, "Adakah aku ikhlas selama ini kerana Allah?". Selepas itu, masuk pula soalan kedua, "Adakah aku berazam kuat untuk mengembalikan kegemilangan ummah ini?". Soalan pertama tadi menyebabkan saya terduduk sedikit sebab saya sendiri pun tidak pasti jawapannya tetapi soalan kedua itu bagaikan satu daya tujahan yang mengejutkan dari kemalasan.

Jadi, buku ini bukan setakat catatan peristiwa dan pengalaman bersama Ahmad Ammar. Isi-isinya disadur kemas dengaan elemen visi dan misi ummatik sebagai satu perjuangan hidup yang berterusan dan akan terus bersambung. Kita akan turut berkenalan dengan orang-orang penting di samping arwah yang menjadi arkitek atau jurutera cita-cita panjangnya ini. Mengakhiri pembacaan buku ini dengan keluhan. Haih! Selesai dibaca tetapi ia tidak terhenti di situ.


Buku kedua pula Who Moved My Cheese? (WMMC?) (Terjemahan BM), merupakan karya Dr. Spencer Johnson, terbitan PTS manakala buku ketiga I Moved Your Cheese (IMYC) (Terjemahan BM), karya Dr. Deepak Malhotra terbitan PTS  juga. Sudah berusaha mencari versi Bahasa Inggeris tetapi tidak berjumpa. Sengaja digabungkan perkongsiannya sebab judul buku hampir sama. Ya, sama tetapi tidak serupa. WMMC? ditulis dahulu sehingga hasil penjualannya mencecah 10 juta dalam masa 3 tahun. Impak dari itu, maka lahirlah IMYC untuk mencabar kandungan WMMC?

Kedua-dua buku ini bertemakan pengurusan. Banyak disebut-sebut oleh perunding latihan di dalam dunia korporat dan kepimpinan. Jikalau anda seorang perunding latihan (training consultant) atau trainer yang berkhidmat untuk syarikat korporat US contohnya, kedua-dua buku ini merupakan buku wajib yang patut ada di dalam pengetahuan anda.

WMMC? ialah sebuah kisah metafora tentang 2 ekor tikus ; Sniff (sifatnya menghidu perubahan awal) dan Scurry (sifatnya pantas bertindak) serta 2 orang manusia kerdil yang bersaiz sekecil tikus; Hem (sifatnya tidak mahu berubah ikut perubahan) dan Haw (sifatnya menyesuaikan diri apabila melihat perubahan mendatangkan hasil). Keempat-empat makhluk ini terperangkap di dalam Daerah Maze dan misi utama kehidupan mereka ialah memakan dan mencari keju. Nipis sahaja halaman buku ini. Ia merupakan cerita yang straight to the point yang melibatkan kisah kembara keempat-empat makhluk ini memburu keju dengan cara dan karakter mereka tersendiri. Ada banyak mesej tersirat yang boleh dikutip jikalau pembaca betul-betul menelaah setiap detik kembara itu. Tetapi saya kira mesej yang paling utama di samping utama yang lain ialah kita seharusnya sentiasa bersedia berubah mengikut perubahan yang memang sudah menjadi lumrah alam. Jikalau kita tidak cuba menyesuaikan diri dan masih mahu dengan kaedah lama kita, maka bersiap-sedialah untuk pupus.

Mesej inilah sebenarnya yang dicabar oleh Dr. Malhotra kerana baginya itu adalah satu kenyataan yang mengelirukan dan terdedah kepada salah faham. Bagi Dr. Malhotra, mengapa kita perlu menerima perubahan secara membuta tuli dan mengubah diri kita untuk menyesuaikan diri dengan perubahan sedangkan kita ada keupayaan untuk mengawal perubahan itu. Mengapa kita perlu mengubah matlamat kita semata-mata kerana akur dengan acuan orang/subjek lain seolah-olah kita langsung tiada pilihan selain daripada menerima. Sepatutnya sebelum kita menerima perubahan, soalan yang paling penting ditanya ialah Who Moved My Cheese? tetapi buku karya Dr Spencer itu seolah-olah menafikan 4 wataknya sebelum itu bertanyakan soalan keramat itu ; Who Moved My Cheese? Buku Dr. Malhotra yang satu ini penuh dengan hujah-hujah pada setiap halaman dan beliau tidak lupa mengolah buku ini dengan kisah metafora seperti karya Dr. Spencer tadi tetapi menggunakan nama dan karakter yang berlainan iaitu Max, Zed dan Big dan ketiga-tiga ekor tikus ini juga hidup di dalam Daerah Maze.

Sebenarnya saya cenderung  80% setuju akan hujah-hujah Dr. Malhotra melalui buku beliau IMYC. Tetapi apabila saya membaca kedua-dua buku itu dengan saksama, ada betulnya juga mesej yang disampaikan oleh Dr. Spencer jikalau ia melibatkan sesetengah perkara/isu yang tidak menjadi masalah jikalau mengikut perubahan semasa itu lebih menguntungkan. Tetapi jikalau ianya berkaitan dengan prinsip dan nilai murni, maka hujah Dr. Malhotra amat relevan. Pendek kata, buku ini saling lengkap melengkapi.


Sumber Gambar
Buku keempat ialah buku bersaiz poket ini - Mudahnya Beribadah karya Mohd Razali Kamarudin terbitan PTS.  Tiada niat pun mahu membeli pada mulanya. Di kedai buku Landmark Hasani Kulim (tempat yang biasa saya membeli belah) ini, mereka jenis penjual buku yang suka mempamerkan beberapa buah buku di atas kaunter pembayaran. Jadi sambil pembeli membuat pembayaran, mata kita juga terdedah kepada buku-buku lain di atas meja kaunter tersebut. Saya ini pula orangnya yang berkebolehan membuat keputusan dalam masa 2 saat. Tanpa disedari, tangan saya mengambil buku ini dan , "kira sekali ye".

Saya membaca buku ini sehari. Ia ala-ala buku mutabaah amal atau jadual ibadah harian. Cuma ada sedikit penambahan tazkirah yang berbentuk motivasi ibadah dan panduan ibadah seperti solat sunat dan zikir. Sesuai diberi kepada remaja atau pemuda-pemudi yang baru berjinak-jinak dengan perancangan amalan ibadah secara lebih terancang dan teratur. Sesuai juga untuk saya yang yang sentiasa terdedah dengan perangai yang bernama tidak konsisten. Sedikit sebanyak buku-buku sebegini walaupun nampak ringkas dan biasa, tetapi selalu terjadi yang ringkas, yang simple, itulah yang cepat menusuk ke hati.

Dan.

Sumber Gambar
Ini buku yang terakhir berjaya diselesaikan pembacaannya setakat ini. Buku ini pun sama nasib dengan buku Mudahnya Beribadah di atas. Tiba-tiba sahaja dicapai ketika membuat pembayaran untuk barang lain. Sedangkan sebelum ini, buku ini cukup heboh di sana-sini tetapi tidak juga tergerak hati mahu membelinya. Judul buku ini sendiri tidak berjaya memancing saya yang bagaikan sudah terprogram Rezeki = Duit walhal saya tahu sahaja makna rezeki itu sangat luas dan bukan terhad kepada duit semata-mata.

Itu cerita dulu tetapi sebaik sahaja saya membeli buku ini dan setelah saya menyudahkan pembacaan Mudahnya Beribadah, semacam ada satu perasaan mahu membaca Mudahnya Menjemput Rezeki (MMR) karya Fathuri Salehuddin. Ehm, terbitan...self published saya kira. Sebaik mula dibaca, baru saya tahu langit itu tinggi atau rendah. Hehe. Saya tidak sudah-sudah kata, "janganlah habis, janganlah habis lagi". Risau kerana sudah hampir ke halaman terakhir. Buku ini ada daya menasihati yang sangat tinggi. Jikalau kita perhatikan, penulis mengamalkan konsep pengulangan untuk sesetengah ayat/konsep. Biasanya kaedah pengulangan ayat/konsep ini  kita akan kerap jumpa di dalam buku kanak-kanak yang bertujuan untuk mengukuhkan vocabularies.

Ada 4 bahagian semuanya. Saya kira Bahagian 1 itu paling penting dan perlu dibaca dahulu sebelum melompat ke bahagian yang lain. Saya pada mulanya mahu membaca Bahagian 2 dahulu tetapi entah kenapa saya boleh terbaca Bahagian 1 pula dan itu memanglah keputusan yang tepat. Penulis menghuraikan poin-poinnya dari satu bab ke satu bab di dalam Bahagian 1 itu dengan kemas sekali sehinggakan saya rasa orang yang tidak percaya konsep rezeki pun boleh diperbetulkan semula cara pemikirannya. Di sinilah yang saya katakan banyak konsep pengulangan itu. Kekadang saya hilang fokus sekejap apabila melepasi satu-satu bab, tetapi oleh kerana penulis menggunakan konsep pengulangan tadi itu, pemikiran saya bagaikan disusun semula.

Masuk Bahagian 2 dan 3, saya kira ia biasa-biasa sahaja. Ada unsur-unsur motivasi dan mesej nasihat menasihati di situ. Dimasukkan kisah-kisah yang menggugah dan semestinya mampu memberi kita semangat. Saya suka Bahagian 4 yang boleh saya katakan sebagai penutup buku ini. Saya suka sebab ada perkataan impian (haha) dan mesej taubat. Kesimpulannya, selesai membaca buku MMR ini,  anda bukanlah menjadi semakin galak mencari duit tetapi anda menjadi semakin mahu menghampiri Allah. Ya! Anda akan berfikir bagaimana anda mahu memiliki kehidupan yang total diserahkan dan sangattttttttt yakin kepada Allah. Anda akan menjadi sangattttttt yakin bahawa dengan mengingatiNya sahaja anda akan bahagia!

Selesai. Alhamdulillah.

Sekarang. Apakah pula buku yang sedang diulit?

Mmm?

Sedang sibuk membaca kamus. Tiba-tiba rasa seronok dengan kamus.

Haha.

2 komen:

Unknown said...

Salam Welma, jika ada kesempatan, cuba saudari telusuri buku "Mudahnya Berbahasa Arab Di Dua Tanah Suci"

http://www.hidayah.com.my/site/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=1809&category_id=24&option=com_virtuemart&Itemid=60

Welma La'anda said...

salam.
Terima kasih atas cadangan itu. Mudah-mudahan berkesempatan membacanya.