Saturday, December 12, 2009

Guru Terhebat Olan - AD Mirzai


Buku ini tidak boleh dilepaskan apabila anda sudah memulakan pembacaan. Itu yang saya rasa. Walaupun tidak mencapai tahap kelakar maut, tetapi buku ini memang cukup mencuit hati. Boleh dikatakan setiap patah perkataan yang diucap oleh Cikgu Olan membuatkan saya mahu tergelak. Lawak selamba. Malah kadang-kadang saya merasakan, saya tidak tercuit hati 100% oleh watak Cikgu Olan tetapi lebih kepada gaya berbahasa yang digunakan oleh penulis itu yang menarik hati pembaca. Kata orang, bahasa orang muda.

Melihatkan kepada tajuk buku pun kita sudah boleh meneka yang buku ini mesti hasil inspirasi daripada filem Jepun Great Teacher Onizuka (GTO). Secara tidak langsung, jalan ceritanya pun sudah boleh diteka juga iaitu mesti mengisahkan seorang guru dan mempunyai anak-anak murid yang amat nakal. Akhirnya guru ini, dengan pendekatan yang berbeza berbanding guru-guru lain, telah berjaya mengubah anak-anak muridnya menjadi budak baik.

Walaupun jalan ceritanya sudah boleh ditebak, saya yakin Guru Terhebat Olan akan ditulis dengan cara yang berbeza. Tetapi, alasan untuk mengetahui kelainan buku ini dengan Great Teacher Onizuka, bukanlah alasan yang kuat kenapa saya membeli Guru Terhebat Olan. Ia bermula dari kisah kawan saya, Kak Min, yang mahu mencari buku untuk adiknya. Guru Terhebat Olan menarik perhatian Kak Min dan dia meminta pendapat saya tentang buku ini. Saya lalu menjawab lebih kurang begini, "Saya tidak pasti bagaimana fikrah penulis dan tidak boleh menjamin apa-apa tentang tulisannya". Lalu Kak Min meletak semula buku ini di rak buku. Beberapa hari kemudian saya membeli Guru Terhebat Olan dengan niat "mengaudit isi buku".

Setakat ini saya sudah membaca 2 buah fiksyen yang melibatkan profession guru sebagai watak utamanya. Dahulu saya pernah membaca fiksyen Guru Arkitek Bangsa karya Mya Marja. Saya suka buku itu kerana saya boleh mengetahui banyak informasi tentang kerjaya sebagai seorang guru. Ini pula buku kedua cerita tentang guru juga. Guru Terhebat Olan (GTO) berbeza berbanding Guru Arkitek Bangsa kerana mesej utama buku ini bukan tentang kerjaya seorang guru tetapi tentang pendekatan. Walaupun Guru Terhebat Olan cenderung dibayangi oleh Great Teacher Onizuka, namun ia memiliki perbezaan dan kelebihan tersendiri. Ia lebih Islami dan lebih Malaysia!

GTO mengisahkan seorang guru yang bernama Olan yang baru ditukarkan ke Kolej Bistara. Di sekolah baru itu, dia ditugaskan menjadi guru kelas untuk Tingkatan 4 Jaya yang juga sinonim dengan panggilan 4 Jahanam. Pelajar-pelajar di kelas ini bukan sahaja nakal tetapi mereka juga kurang pandai dari segi akademik. Justeru itu, Cikgu Olan tidak boleh menangani mereka dengan cara biasa. Pendekatan yang berbeza harus dibuat. Pendekatan itu pula tidak boleh terburu-buru tetapi peringkat demi peringkat. Cikgu Olan perlu tunjukkan yang dia bukan seperti guru-guru lain. Dia bukan datang sebagai pembenci tetapi sebagai seorang pendidik.

Di dalam novel ini, penulis memetik isu-isu biasa yang melanda remaja seperti rokok, buli dan hedonisme. Penulis tidak menampilkan watak Cikgu Olan sebagai penghukum dan cepat-cepat mengharapkan perubahan. Cikgu Olan ditampilkan sebagai seorang yang sangat mesra, penghibur dan memahami. Kadang-kadang, Cikgu Olan kelihatan selalu berkompromi dengan anak-anak muridnya. Menubuhkan kelab papan selaju (skateboard), menyembunyikan rokok daripada warden yang terjumpa di kocek baju anak muridnya dan pelbagai lagi langkah bertolak ansur yang diambil oleh Cikgu Olan.

Dari situ, Cikgu Olan mendekati anak-anak muridnya sedikit demi sedikit. Afli, Saiful, Hilmi dan Kumar didekati melalui kelab papan selaju. Dia bukan sahaja bertindak sebagai pelatih tetapi kawan yang sentiasa mengajak kepada perkara kebaikan. Aman dan Amin merasakan terhutang budi melalui peristiwa kantoi rokok dengan Cikgu Olan. Cikgu Olan tidak memarahi mereka tetapi menjelaskan kenapa merokok itu tidak boleh. Begitu juga dengan pelajar-pelajar lain. Mereka didekati dan cuba difahami masalah mereka.

Pelajar Tingkatan 4 Jaya memiliki bahasa mereka tersendiri. Kenakalan adalah hasil terjemahan dari perasaaan tidak puas hati, marah, memberontak dan kesedihan. Cikgu Olan membantu mereka dengan memberikan solusi, alternatif dan saluran yang betul. Mereka bukan berubah kerana Cikgu Olan tetapi mereka berubah atas kesedaran sendiri. Cikgu Olan bukan cikgu di dalam kelas sahaja yang hanya membantu menyelesaikan masalah pelajaran sekolah. Tetapi Cikgu Olan juga cikgu di luar kelas yang membantu mereka menyelesaikan masalah pelajaran kehidupan.

Buku ini mengingatkan kita yang tugas seorang guru bukan sahaja mengajar apa yang akan diuji menerusi kertas peperiksaan. Ini kerana seorang guru bukan berhadapan dengan robot tetapi manusia. Skop kerjaya seorang guru lebih besar kerana mereka merupakan pendidik manusia menjadi manusia. Kerja-kerja mendidik manusia tidak akan mampu dilakukan tanpa bantuan Dia yang menguasai para hambaNya. Mesej ini difahami oleh Cikgu Olan. Justeru itu, marathon qiammulail tiap-tiap malam dan sedekah seolah-olah sudah menjadi rutin dengan harapan agar Allah melembutkan hati para pelajarnya.

Begitulah buku Guru Terhebat Olan (GTO). Nyata ia berberbeza dengan Great Teacher Onizuka (GTO). Guru ditampilkan sebagai seorang pembimbing dunia dan akhirat. Murid-murid dididik bukan semata-mata untuk menjadi baik di hadapan manusia tetapi menjadi soleh di hadapan Allah. Perubahan berlaku bukan kerana ikut-ikutan tetapi kerana mereka faham dan jelas kenapa mereka melakukannya.

Kita memerlukan guru-guru yang ikhlas mengajar untuk melahirkan anak-anak murid yang menjadi manusia. Kita juga memerlukan murid-murid yang ikhlas belajar untuk melahirkan ilmu yang berkah. Mudah-mudahan dengan ilmu yang berkah itu, Allah swt memberikan kebaikan buat kita umat Muhammad saw.

Wallahu alam

Sumber Gambar :

4 komen:

Nakamura Kazuki said...

GTO...hahaha..teringat akan GTO Great Teacher Onizuka...

nurhuda_cahayapetunjuk said...

assalamualaikum..

wah2 teringin sekali saya membaca buku ini..emm...nampaknya buku ini termasuk dalam senarai buku saya la..:)

Welma La'anda said...

Nakamura,
GTO memang kelakar. Guru Terhebat Olan pun kelakar juga.

Nurhuda,
Ya, Nurhuda perlu miliki dengan segera. Banyak pengajaran yang dapat dikutip ;).

AdH said...

Cabaran mengajar anak-anak remaja sekarang. Huhu.. Kalau tak sabar memang selalu sahaja naik darah. Hee..

Tabik untuk cikgu!