Monday, May 28, 2012

Sudah 11 buah. Yeay!

2-3 minggu ini sering berkepit dengan buku. Tiba-tiba sahaja terbit rasa cemburu kepada pembeli-pembeli buku yang begitu riang nampaknya menayang buku baru mereka di blog atau Facebook. Saya pula, baru tersedar, alamak, "Kenapa tahun ini aku tidak book calendar untuk ke pesta buku?". Menyesal kemudian tidak berguna. Namun tidak perlu berkesal hati, Cik PuanWelma, bukankah ada kedai buku Landmark. Dipendekkan cerita, terbelilah beberapa buah buku. Bukan itu sahaja, hasil tinjauan melalui blog-blog para pencinta buku, terjumpa lagi  beberapa buah buku yang harus dimiliki dengan segera. Apa lagi, membeli-belah atas talianlah kita.

Mujur bukan sahaja rancak membeli. Alhamdulilllah, entah angin motivasi mana yang masuk ke dalam badan, saya juga sangat bersemangat membaca. Bukankah bagus jikalau selalu begini. Saya kurang pasti berapa buah buku yang saya beli. Tetapi, saya tahu, saya berjaya habiskan pembacaan untuk 7 buah sehingga semalam dalam tempoh 2-3 minggu ini. Yeah! Tiba-tiba rasa seronok.

Kembara Sastera Nisah Haron: United Kingdom & Dublin


Jikalau tidak silap, mula-mula saya membaca buku Kembara Sastera karya Nisah Haron ini dahulu. Saya pernah membaca catatan kembara UK-Dublin beliau sebelum ini melalui blog. Tetapi pada masa itu, saya hanya membaca sepintas lalu dan tidak sempat membaca sebarang mesej tersirat. Saya hanya memahaminya sebagai sekadar peristiwa jalan-jalan penulis. Membaca kisah perjalanan beliau melalui karya cetak atau buku nampaknya sangat memuaskan dan menyentuh hati. Saya suka.

Dibaca berselang seli dengan 5 buah buku. Itu dia. Allhamdulillah selesai pembacaan pada minggu lepas. Kenapa mengambil masa membacanya? Alasan yang mudah. Baca 2-3 halaman, berhenti sejenak, menikmati gambar-gambar yang dipaparkan, selepas itu, alahai, mulalah berkhayal pula. Bacanya hanya 5-10 minit, selepas itu disusuli pula dengan termenung panjang. Kelihatan seperti berfikir tetapi sebenarnya berkhayal. Hehe. Alih-alih mata mengantuk, tutup buku dan sambung semula membaca keesokan hari. Dek kerana risau banyak lagi buku yang belum dibaca, tiba-tiba muncul rasa panik, maka mulalah tangan gatal menyambar buku-buku yang lain. Dalam kesibukan dengan buku yang lain itu, tiba-tiba datang pula rasa rindu mahu mengetahui cerita kembara Nisah Haron. Sambunglah semula pembacaan Kembara Sastera. Begitulah kisah kami - saya dan buku, untuk 3 minggu ini.

Saya menikmati Kembara Sastera karya Nisah Haron sebagai sebuah catatan motivasi. Ia begitu merangsang dan membuatkan pencinta buku cemburu. Salah seorangnya saya (oops saya pencinta buku atau pembeli buku). Bukan cemburukan penulis yang pastinya. Mungkin cemburukan orang-orang yang di dalam buku itu. Semakin saya membaca buku ini, semakin stress pun ada. Stress bercampur dengan cemburu. Stress dengan orang-orang yang boleh menghasilkan karya dan legasi yang mampu diwariskan kepada generasi mendatang. Stress kerana mereka sudah memulainya dan saya masih lagi bertatih. Walaupun catatan perjalanan ini begitu singkat (kira-kira 13 hari) dan disifatkan sebagai perjalanan tergesa-gesa oleh A.Samad Said (kekadang saya pun merasakan sedemikian), namun saya kira buku ini tetap menggugah pembaca dan tidak berlebih-lebihan jikalau saya katakan, pembaca juga boleh dirasuk untuk pergi mengembara sebaik membaca buku ini. Paling tidak pun, saya kira, antara kesan minimum buku ini kepada pembaca, ialah mengubah cara fikir kita tentang dunia perbukuan dan sastera. Mungkin selepas ini, kita akan lebih menghargainya dan terbaik sekali, berusaha mewujudkan suasana itu di rumah atau komuniti kita.

Agaknya bila kita akan melihat budaya Malaysia menjadi satu bangsa yang cintakan buku. Para ibu-bapa sentiasa ada peruntukan buku bulanan untuk anak-anak. Agenda ke kedai buku melihat/meninjau/membeli buku-buku baru sudah menjadi agenda mereka.Setiap daripada mereka memiliki kepelbagaian genre buku yang disukai dan mereka sangat ligat mempromosikan kebagusan atau mesej buku yang mereka  baca.Ada tidak keluarga sebegini di Malaysia? Pada ketika ini, para ibu-bapa lebih mengutamakan peruntukan untuk baju dan cuti melancong. Mmm. Bila agaknya kita berhenti dari mempamerkan rak pinggan mangkuk di hadapan ruang tamu. Bukankah molek jikalau buku-buku yang menempati rak-rak itu. Rindu mahu melihat suasana sedemikian.Buku Tip &Tik Usrah ini menarik perhatian. Karya Syed Faiz Syed Mahmad dan Yusry Yusopp dari Creative Sifu. Selain gemar membeli buku berkisah sekitar buku, saya juga suka membaca apa-apa sahaja tentang usrah, kaderisasi dan seangkatan dengannya. Tidak kisahlah ia tentang tips-tips atau material tarbiyah. Saya kira penulis dan penerbit Indonesia adalah jagohnya. Penulisan mereka lebih banyak kelainan dan kematangan dari segi isi. Kedai buku Fajarilmu tidak kurang judul jikalau anda mahu mencari buku genre sebegini.

Saya beri skala 3/5 untuk Tip & Tik Usrah. Ia sesuai dibaca oleh mereka yang baru belajar menjadi pengendali kumpulan usrah. Kelebihan buku ini mungkin pada topik 5 di mana penulis menyenaraikan permainan dan aktiviti  yang sesuai dibuat ketika usrah. Ini yang saya suka. Buku-buku tentang usrah yang saya miliki sangat sedikit menyentuh tentang ini. Selalu terjadi, usrah yang hanya diisi dengan sesi bual bincang atau diskusi membuatkan ahli-ahli usrah mengantuk. Tambahan pula jikalau ahli usrah terdiri dari kalangan remaja. Aktiviti dan permainan membina memang banyak membantu dan saya sudah mengaplikasikan beberapa aktiviti di dalam buku ini dalam sesi usrah saya. Oh ya, saya seperti pernah terlihat melalui blog penulis yang mereka juga memiiliki e-book yang menyenaraikan banyak lagi permainan usrah. Ini yang saya suka. Boleh masuk senarai buku mahu beli.


Karya A. Ubaidillah Alias yang berjudul Ingin Menjadi Penulis juga termasuk dalam senarai buku berjaya dibaca. Buku ini sesuai dibaca oleh mereka yang baru mahu menceburi bidang penulisan. Sedikit tips dan  pengalaman dikongsikan penulis. Mungkin sedikit kelainan berbanding buku belajar menulis yang lain ialah penulis tidak lupa menyediakan 5 bab terakhir sebagai ruangan untuk memperingingatkan bakal penulis tentang adab-adab menulis dan disuntik juga sedikit motivasi betapa perlunya kita menulis sebagai wadah perjuangan.Terpamer di rak buku sebuah buku yang menarik perhatian. Warna yang memikat hati pembeli buku berjantina perempuan seperti saya yang memang selalu sahaja cair dengan muka depan buku sebegini. Buku itu ialah Wadah Cinta Solehah karya Rusnah Abu Samah. Saya rasa ada 2 penulis untuk buku ini, atau saya tersilap faham. Ini buku motivasi untuk menjadi seorang remaja perempuan yang baik, seiring dengan tajuknya. Halaman buku yang berwarna-warni, ada pelbagai gambar dan nasihat yang disampaikan secara santai. Jikalau saya bukan berumur 28 tahun ( maksudnya mungkin berumur 12-23 tahun), buku motivasi sebegini akan menjadi buku favorit saya. Begitulah kita manusia, semakin berusia, semakin berubah citarasa kita. Tiba-tiba rasa sudah semakin menua. Kekadang saya terfikir juga, kasihan sungguh remaja lelaki. Sangat sedikit buku-buku motivasi yang ditujukan khas untuk mereka.

Minat saya terhadap buku fiksyen yang ditulis untuk kanak-kanak atau remaja datang lagi. Tambahan pula jikalau buku itu memiliki kulit buku yang cantikkkkkk. Waduh! Rasa mahu dimiliki dengan segera. Oleh kerana rupa kulit buku yang cantik itu, maka terbelilah Apron Bunga-Bunga karya Alliyah Farha, Mia Buku Polka Dot karya Elisya Izd dan Jimi & Raksasa Misai di Sekolah karya Fadhli Hamdan.

Baik. Saya cerita satu persatu tentang buku itu. Mula-mula karya conteng Fadhli Hamdan itu dibaca dahulu. Sangat seronok, walaupun ia hanya sekitar lukisan dan sedikit tulisan. Tiba-tiba teringat kisah sekolah rendah dahulu. Jikalau anda pernah melalui zaman kanak-kanak dahulu, kita mungkin sangat sinonim dengan 'karya conteng' rakan sekelas kita. Ada di antara rakan sekelas kita itu mungkin pandai melukis, bukan itu sahaja, dia juga mereka cipta sendiri komiknya dan menunjukkan kepada kawan-kawan untuk dibaca. Kadang-kadang ada karya yang dijual. Karya conteng Fadhli Hamdan ini mengingatkan saya tentang suasana itu. Haaa, buku ini sesuai dibaca untuk kanak-kanak lelaki. Ini baru namanya karya dari lelaki untuk lelaki. Chewah ayat. Buku ini ada 2 siri setakat ini. Saya pula berniat mahu membeli siri yang satu lagi. Ia nya kisah tentang seorang kanak-kanak lelaki yang tidak pandai dalam pelajaran tetapi sangat kreatif melukis.

Buku ini jikalau diperkembangkan dari segi  isi dan mesejnya (sangat bersesuaian jikalau memiliki ilmu dalam bidang perkembangan awal kanak-kanak), saya kira buku ini ada potensi untuk menjadi sebuah karya psikologi pendidikan untuk kanak-kanak lelaki. Seperti yang kita sudah maklum, lelaki dan perempuan belajar dengan kaedah yang berbeza. Kita pun selalu juga mendengar khabar-khabar yang mengatakan sistem pendidikan kita ini hanya sesuai untuk perempuan. Itu belum dimasukkan lagi dengan isu kepintaran pelbagai (multiple intelligences) di mana kita hanya sinonim dengan kepintaran logik dan matematik sahaja, manakala kepintaran yang lain itu kita abaikan. Saya rasa, jikalau mesej-mesej itu disampaikan melalui karya conteng sebegini, pasti sangat menarik. Cukup-cukup Welma. Banyak pula melalut. Saya juga membaca jurnal pelit. Karya yang ala-ala diari terbitan PTS itu. Saya membaca 2 judul. Yang satu itu tentang pengalaman seorang gadis yang mencuba nasib berniaga di pasar malam sementara menunggu pekerjaan tetap. Akhirnya dia memilih bidang itu atas dasar minat bekerja sendiri berbanding makan gaji. Saya kekadang cemburu melihat orang yang berani mengambil risiko dan mengutamakan minat. Sebenarnya, banyak orang yang berjaya di dalam hidup mereka kerana mereka minat apa yang mereka lakukan itu. Ayat yang paling tidak boleh saya lupa, lebih kurang beginilah walaupun tidak tepat, hidup kita hanya sementara di dunia, kenapa kita tidak manfaatkannya kepada sesuatu yang betul-betul kita suka. Adoii. Patutkah saya berhenti kerja. Laaa, ke situ pula. Buku yang satu lagi, yang ada judul Polka Dot itu, saya rasa ceritanya agak mendatar. Ia mengisahkan tentang seorang penuntut universiti yang mencatatkan kisah hariannya sepanjang 1 semester  di situ. Kadang-kadang saya merasakan Mia di dalam buku ini seperti seorang yang tidak pandai berkawan dan banyak salah sangka pun ada. Eh eh. Ini pandangan umum sahaja.

Begitulah kisah buku. Cerita dan kisah di dalamnya begitu mempengaruhi pembaca. Kekadang kita turut sama beremosi dengan watak-watak yang diceritakan.

Akhir kata, Yeah (sebut 3 kali) kerana sudah membaca 11 buah buku pada tahun ini !

7 komen:

ns said...

Tahniah..hehe.lebih kurang la kita Welma.
Merangkak juga akak nak dapat belasan buku tahun ni. Terlalu banyak aktiviti lain yang menganggu ;)

Anonymous said...

Salam, Fuh yoo...! bayak baca buku itu..saya baca sebuah buku belum tentu abis sempurna..HEBATNYA..
TAHNIAD..! Cik Puan Welma suka membaca buku..!

AdH said...

Wah, bersemangat Welma membaca. Bila buat reviu tengoklah hasilnya :D Gambar terakhir itu saya tiada Bijak Mengurus Wang dan Art of Deception. Yang lain sudah baca. Alahai, datang 'angin' malas saya mahu buat reviu..

Welma La'anda said...

Kak ns,
Ya. Pelik juga dengan moood ini. Kekadanga suka membaca, kekadangan malas pula :)

Anonymous,
Saya tahu kamu siapa.

Aina,
Betul, rasanya buat reviu adalah yang paling leceh sekali :), tetapi memandangkan itulah satu2 nya cara yang kelihatan mudah untuk bersedekah ilmu, digagahkan juga :). Saya tidak sabar mahu membaca buku Jangan Berhenti Berlari :)

AdH said...

Mahu "LIKE" komen di atas :D Baca, jangan tak baca. Buku UZAR banyak membuatkan saya berfikir dan muhasabah diri!

Anonymous said...

My comment boycott ends these days. The reason: Your temendous post. Thanks, you might have liverated me :))

Sakinah said...

Terima kasih saudari Welma atas perkongsian buku-buku yang dibaca! Saya akan mencarinya di perpustakaan nanti, insyaAllah! Jazakillah khair! :D