Thursday, August 13, 2009

Lentera Mustika - Nisah Haron

Betul kata Faisal Tehrani yang dipetik dari kulit buku ini, "Tidak ada yang dapat mencabar Nisah Haron dalam wilayahnya". Ternyata cinta, seni dan undang-undang digarap dengan mesranya sehingga dapat dirasai saling berkait antara satu sama lain di dalam kehidupan.

Saya kira penulis berjaya menyampaikan 3 elemen itu kepada para pembaca. Saya sendiri kurang pasti apakah mesej tunggal sebenar yang penulis mahu sampaikan menerusi Lentera Mustika untuk menjadi bekal-bekalan kepada pembaca : cinta kepada warisan seni melayu?, faham perundangan? atau memaknai hubungan hati antara lelaki dan perempuan?, kerana semua mesej-mesej itu seimbang disampaikan. Apa yang pasti, buat diri saya, ketika saya mengakhiri halaman-halaman terakhir Lentera Mustika, ternyata bukan ketiga-tiga perkara itu menguasai pemikiran saya tetapi lebih condong kepada soal memandang kehidupan dengan lebih baik. Mungkin disebabkan itu saya mengakhiri buku ini dengan air mata walaupun cerita tidak diakhiri dengan kesedihan.

Lentera Mustika ialah sebuah cerita cinta. Cinta kepada yang berlainan jantina. Cinta kepada ilmu dan seni. Cinta kepada perjuangan. Segala cinta itu diadun dan dimeriahkan menerusi buku ini dengan perantaraan watak utamanya, Professor Madya Ainur Mustika, lambang wanita yang masih kurang berjaya kerana belum berkahwin lagi walaupun usia sudah 30 tahun lebih. Itulah yang dianggap orang-orang kampungnya. Tetapi, biarlah apa orang kata kerana perkahwinan itu bukan dilakukan semata-mata kerana mahu senyapkan mulut orang sahaja.

Bukan tidak ada orang yang mahu mendekati professor pantun ini. Zul Farhan bekas anak muridnya juga menaruh perasaan. Rozario, rakan sekerja pun sebegitu. Tetapi, entah kenapa, hatinya dirasai masih dimiliki oleh Syed Amirul Hakim. Seorang lelaki yang mempunyai minat, cita-cita dan cara pemikiran yang sama dengannya. Kerap kali bayangan lelaki itu muncul di hadapannya. Cincin di jari manis yang diberikan oleh lelaki tanah seberang itu masih tidak dibuang walaupun dia tahu perhubungan tersebut tidak boleh diteruskan lagi. Mungkin boleh diteruskan jikalau dia mahu meneruskannnya. Ini ditambah-tambah lagi dengan desakan demi desakan daripada Syed Amirul sehingga sanggup datang ke Malaysia.

Tetapi akhirnya Professor Mustika membuat keputusan yang berbeza. Perjumpaan dengan Syed Amirul Hakim yang mewakili Indonesia secara kebetulan di Shanghai semakin membuatkan hatinya yakin. Kadang-kadang saya terfikir juga, mungkinkah ada sequel kedua untuk Lentera Mustika yang akan menyambungkan semula ikatan hati antara Syed Amirul Hakim dengan Ainur Mustika.

Agak tidak adil jikalau Lentera Mustika hanya difahami dari sudut hubungan cinta Professor Mustika sahaja kerana hakikatnya Lentera Mustika bukanlah novel cerita cinta seperti yang difahami. Memang ada cerita cinta dan cerita itu memang mewarnai keseluruhan novel ini. Dan sempat juga saya untuk tidak menyetujui beberapa perkara di dalam novel ini terutamanya yang bersangkut paut dengan hubungan lelaki dan perempuan. Tidak banyak tetapi oleh kerana saya menggambarkan watak Professor Mustika sebagai watak orang suci, jadi secara tidak langsung, pemikiran saya diarah untuk turut sangat berharap yang dia 100% menjaga soal-soal tersebut. Atau mungkin juga kerana saya mempunyai cara berfikir yang berbeza dari sudut hubungan lelaki dan perempuan yang ajnabi, maka itu boleh juga menjadi penyumbang kenapa saya tidak bersetuju.

Berbalik kepada isu tadi, di sebalik cerita cinta yang mewarnai Lentera Mustika, secara hakikat saya suka mengganggap penulis sebenarnya mahu memperjuangkan sastera khususnya pantun, seloka, puisi dan gurindam melalui karyanya ini. Mesej itulah yang begitu menebal dicanang sana-sini dari halaman pertama sehinggalah halaman terakhir. Pada mulanya, saya juga agak sedikit janggal, "ala sedikit-sedikit pantun, tidak pantun, seloka, tidak seloka, gurindam, entah macam mana saya mahu bezakannya". Tetapi sehingga habis pembacaan, tanpa disedari, persepsi saya terhadap seni warisan melayu itu bertukar. Daripada anggapan awal yang mengatakannya sungguh leceh, bertukar menjadi lebih positif dan "oh, sungguh indah rupanya!.

Tampak lebih berwawasan apabila Professor Ainur Mustika mahu memperjuangan pemahaman seni sastera ini dari sudut berbeza. Baginya, perjuangan bukan setakat di bilik kuliah sahaja. Disiplin ilmu tersebut bukan milik mutlak orang sastera sahaja. Apa salahnya jikalau ia diperkembangkan melalui jalan ilmu undang-undang. Tidaklah jauh perbezaaan antara dua disiplin ilmu itu, sastera dan undang-undang. Hanya kita yang suka mengasingkannya seperti mana yang dibuat oleh penjajah dahulu. Seperti mana realitinya Hukum Kanun Melaka dan Tajus Salatin yang diperlakukan sebagai karya klasik sastera dan bukannya karya undang-undang Kesultanan Melayu Melaka. Begitu pandangan Mustika.

Maka dengan misi berkobar-kobar itu, Professor Ainur Mustika mahu membuat perubahan. Dia mahu menjadi pencetus. Dia mahu setiap daripada kita harus keluar dari kepompong dan pemikiran lama. Dia bercita-cita mahu menyesuaikan sastera mengikut arus moden. Kalau songket dan batik boleh diselarikan dengan peredaran zaman, tidak mustahil bukan untuk pantun, seloka, gurindam, nazam dan pelbagai lagi warisan seni Melayu yang semakin dipinggirkan ini.Perjuangan inilah yang membawanya terbang ke Shanghai. Bergabung dengan Badariah, seorang pensyarah undang-undang.

Namun begitu, setiap kali saya sedikit demi sedikit semakin mesra dengan perjuangan memartabatkan seni warisan Melayu itu, saya seringkali ditarik untuk menyelusuri kehidupan Professor Mustika. Sebab itu, sejak dari awal-awal lagi saya katakan, di halaman-halaman terakhir, bekalan terakhir yang saya perolehi dari Lentera Mustika ialah soal memandang kehidupan dengan lebih baik.

Memetik kata-kata kehidupan yang ditulis oleh penulis yang sedikit sudah diubahsuai, hidup ini banyak persimpangannya. Setiap persimpangan itu memiliki takdir yang berbeza. Kehidupan adalah untuk diiisi bukan untuk ditangisi walau di hadapan adalah sebuah kematian. Apabila kita berfikir seperti itu, maka setiap hari kita akan hidup dengan penuh bererti agar kehidupan di dunia itu nanti dapat menjadi jambatan untuk kehidupan yang akan datang. Lingkarilah hidup ini dengan cinta dan kasih sayang agar mudah untuk kita belajar bersyukur pada setiap kehidupan.

Ainur Mustika bukanlah lilin yang membakar dirinya untuk kebahagiaan orang lain tetapi seolah-olah seperti lentera yang menerangi kehidupan orang-orang yang berada di dalam sinarannya. Baru saya faham kenapa tajuknya Lentera Mustika!

Wallahu alam

Sumber Gambar :
Lentera Mustika : http://www.pts.com.my/index.php/buku/lentera_mustika/

4 komen:

Isma said...

''Professor Madya Ainur Mustika, lambang wanita yang masih kurang berjaya kerana belum berkahwin lagi walau usia sudah 30 tahun lebih. Itulah yang dianggap orang-orang kampungnya.''

Memang pun.

Welma La'anda said...

Apa yang memang tu Saudara Isma :)

adhan said...

saudara isma..kalau dah belum jodoh nak buat macam mana...kan welma la'anda kan?...

Welma La'anda said...

Adhan, ya betul tu. Sokong 100%:)