Monday, May 11, 2015

Buku ke 15 dan 16

Haih! Asal kemaskini blog sahaja mengeluh. Eheh.

Kuatkan semangat. Dengan kadar yang seperti kura-kura itu, pencapaian terkini buku yang dibaca pada tahun ini ialah baru 16 buah buku.

Oleh kerana sebegitu, maka, Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur(PBAKL) baru-baru ini bukanlah menjadi impian utama untuk dituju. Ewah. Sebenarnya tidak sempat, ada aktiviti keluarga. Boleh sahaja pergi ke KL selepas itu, tetapi setelah melihat perangai diri sendiri yang tidak berapa bersungguh membaca (tetapi sangat bersungguh membeli), maka saya kata kepada diri, "Tak mengapa, habiskan dulu buku  di rumah tu ". Ayat lain, "Tak mengapa, nanti kita boleh pergi masa BBW hujung tahun".

Pujuk punya pujuk diri, maka, pergilah kami ke destinasi lain. Pengganti PBAKL. MPH, Ipoh. Belanja anak saudara membeli buku. Dulu, masa kecil, mak dan bapak selalu ajak ke kedai buku, sebab itu sikap membaca masih mendarah daging sehingga sekarang ini. Saya harap boleh memberi pengalaman yang serupa kepada anak saudara saya itu.

Saya yang sudah tenggelam dengan dunia saya.


Ini ialah hasil tangkapan saya :



Ada satu novel di situ - Isteri Separuh Masa. Ini kes terpengaruh dengan tv. Rumah di Kulim tiada tv. Apabila balik Ipoh, insyaAllah salah satu aktiviti utama ialah menonton tv. Jadi tertonton cerita Isteri Separuh Masa di tv saluran ?? (entah, lupa, almaklumlah, tidak biasa dengan tv haha). Memandangkan saya mempunyai perangai ingin tahu yang sangat tinggi tentang penghujung cerita tersebut, jadi belilah novel. Beli juga buku Diagnosis2. Hampir setiap orang yang saya temui di alam maya ini membaca Diagnosis2. Maka, saya pun terpengaruh. Saya sudah sampai peringkat rindu buku jenis pembangunan diri (self help) yang kerap dibaca setahun lalu. Tetapi tahun ini agak kurang, setelah saya meninggalkan dunia multinasional. Mungkin sekarang ini sudah cukup membangun kot (hehe).  Buku The Power of Habit nampak 'menyelerakan', maka ia pun diambil. Belilah juga 2 buah buku aktiviti, mana tahu boleh tercetus idea untuk diaplikasikan di sekolah.

Walaupun agak sibuk, tetapi sebenarnya, saya agak rajin juga membaca setiap hari. Puji diri gitu. Sebab, apabila sudah berumur 31 tahun seperti sekarang ini, rasa sangatlah tidak berguna jikalau masa dibiarkan sibuk begitu sahaja tanpa diisi dengan buku. Dulu, rasanya perasaan begini biasa-biasa sahaja. Tidak rasa bersalah pun kalau berminggu-minggu tidak membaca. Tetapi sekarang, lain benar rasanya. Tanda-tanda sudah semakin menua.

Setakat ini baru berjaya membaca dan menghabiskan 2 buah buku. Inilah gambar-gambar buku bertuah itu :

Life through My Eyes 2 (English Medium) 

Kalau anda seorang guru, buku Life through My Eyes 2  ini memang perlu dimiliki. Ditulis oleh Muhammad Hafiz Ismail, seorang guru matematik. Life through My Eyes 2 ini sebenarnya ada 2 siri. Siri pertama itu kehabisan stok di kedai-kedai MPH, hanya boleh dibeli melalui atas talian. Itu kata pekedai buku.

Siri kedua ini merupakan kesinambungan buku yang pertama, cuma kini ceritanya bukan bercerita tentang pengalaman penulis di SK Kampung Kenang, Perak Malaysia. Penulis telah mendapat anugerah MSC Malaysia Asia-Pacific ICT Alliance (APICTA) hasil daripada blog beliau (yang mengandungi catatan pengalaman mengajar di SK Kenang) dan melayakkan beliau melanjutkan pelajaran ke peringkat Master Pendidikan dalam bidang Pembangunan Antarabangsa & Pendidikan (MEd, International Development and Education) di Universiti Newcastle, United Kingdom selama setahun.

Jadi buah tangan kedua dari penulis pada kali ini, merupakan kompilasi pengalaman beliau di UK dan Kasoa sepanjang bergelar pelajar. Ia bagaikan sebuah catatan harian, yang penuh dengan rakaman pengalaman, harapan, impian, pemerhatian dan emosi penulis. Isi kandungannya santai-santai sahaja. Jadi, ini bukanlah sebuah buku yang bercerita secara terperinci tentang apa yang dikaji oleh penulis. Sedikit mengharap juga di situ, namun masih tetap mengumpul inspirasi daripada penulis yang suka belajar dan penuh minat dengan bidang perguruan yang diceburinya.

Revolusi
Saya sempat juga membaca sebuah fiksyen - kompilasi 15 cerpen dari Ustaz Pahrol Mohamad Juoi. Seperti biasa tulisan penulis, memang selalu menjentik, sinis juga kadang-kadang. Setiap cerpen yang terkandung mempunyai pelbagai mesej, berbeza-beza. Ada tentang politik, persahabatan, kasih sayang, kemasyarakatan - begitulah bermacam-macam sikap manusia ditonjolkan.Setiap cerpen yang ditulis, bukannya panjang pun, memakan beberapa halaman sahaja, tetapi masih tetap mampu mnegajak pembaca berfikir tentang Tuhan dan menginsafi diri.Sampai mennitis air mata tahu.

Semua cerpen di dalam ini saya suka, sebab kelainanan yang dipaparkan untuk setiapnya. Susah mahu dibanding-bandingkan. Masing-masing ada mesej yang menyentap, kalau tidak mengena di hati, mengena di akal. Tetapi, yang paling membuatkan saya terus bersemangat (eheh), ialah cerpen terakhir - Bunga dari Kamunting Satu Catatan Peribadi. Kagum sebab penulis membawa cerita ini dari perspektif berbeza, sebab kebiasaan dengan tajuk Kamunting mestilah tentang penjara dan perjuangan. Tidak untuk cerpen ini.Ada juga disebut sekali lalu, tetapi yang paling mendominasi ialah cerita tentang buku, aktiviti membaca, aktiviti menulis dan sikap positif. Jadi apabila baca itu, terus rasa terkenang-kenang buku yang masih banyak belum dibaca, gitu! Percayalah, tulisan yang ditulis dengan penuh positif, bagaikan satu magnet, mampu menarik orang unttuk turut positif sama.


Ini pula ialah 2 buah buku yang sedang dibaca. Tidak boleh dibaca dengan fesyen lama - baca sebuah, habis kemudian capai sebuah buku lagi. Kalau begini gayanya, memang agak lambat. Tidak selari dengan gaya kehidupan saya yang kerap membeli buku.

Jadi, strateginya ialah baca serentak. Namun begitu, alahai, buku The Man Who Counted-a collection of mathematical adventures tulisan Malba Tahan sangatttttlah manis. Cuba juga mengamalkan speed reading atau skimming sahaja, tetapi oleh kerana kemanisannya itu, saya membaca buku ini ayat demi ayat, cuba menghayati setiap bait-bait kata, chewah. Dalam banyak buku yang dibaca, pasti ada beberapa buah yang kita tidak mahu ia sampai ke halaman terakhir. Bagi saya, buku ini ialah salah satunya.



Ha, tengok! Buku The Man Who Counted yang dibaca sudah seperti gaya menelaah. Buku fiksyen tentang matematik ini sudah mengheret saya sekali menyelesaikan persoalan matematik. Bukan tentang ilmu kira-kira sahaja, tetapi tentang kehidupan. Patutlah umat Islam yang bijak-bijak matematik masa kegemilangan Islam dahulu kala, menguasai pelbagai bidang. Mungkin ini salah satunya, sebab mereka melihat matematik dalam skop luas - cakap matematik, tetapi nampak kekuasaaan Allah, sebuat matematik, nampak sikap merendah diri, alahaiiiiiii, sebab itu saya kata buku ini sangat manis!

Sunday, April 05, 2015

Buku ke 11, 12, 13 & 14

Masa untuk menulis perkembangan aktiviti membaca. Tidak berapa berkembang sangat tetapi bolehlah.....

Bermula dari cuti sekolah pada bulan Mac lepas sehingga kini, ada 4 buah buku yang berjaya dibaca. Membaca bagaikan iman. Ada pasang surutnya. Saya pada ketika ini sedang mengalami 'musim tengkujuh'. Sentiasa siap sedia untuk berhibernisasi. Buku tetap dbeli dan sentiasa dipegang di mana-mana, namun tetap tidak sudah-sudah juga bacaannya. 

Setiap pembaca ada kaedah tersendiri untuk memotivasikan diri untuk sentiasa aktif membaca walaupun malas sentiasa datang. Saya, biasanya, akan membaca buku yang ringan-ringan dengan halaman yang nipis-nipis untuk memulihkan semangat membaca semula. Anggap ia sebagai appetizer!

Gambar di bawah ini ialah 'appetizer' yang saya maksudkan dan ia menjadikan 14 buah buku sudah dibaca pada tahun ini.



Jikalau mengikut akaun Goodreads, progres aktiviti membaca saya ialah seperti ini -2 books ahead of schedule. Wow! Bangga sedikit  nampak perkataan ahead itu. Haha. Ya,  'menjerumuskan' diri ke dalam reading challenge program pun salah satu cara untuk memotivasikan diri untuk membaca dengan konsisten. Bukannya beli buku tahun 2015, 2020 baru selesai dibaca. Nasihat untuk diri sendiri sebenarnya.

Fakta. Tahukah anda, 80% buah buku di rumah saya tidak pernah habis dibaca. Saya memiliki 3 buah rak dan setiap rak itu ada 3 pintu beserta 4 tingkat. Dan, kini saya berkira-kira mahu membeli lagi rak buku sebab kedahsyatan saya membeli buku tanpa sempadan. Saya terpaksa sedar diri yang saya ialah seorang pengumpul buku bukan pembaca. Oh tidak. Lebih baik guna istilah bibliophilia. Bunyi terpelajar sedikit.




Walaupun begitu, saya tetap gembira, kerana, pada tahun ini, saya berjaya mempengaruhi seorang kawan di sekolah untuk kekal aktif membaca. Juga, saya heret dia sekali membuka akaun Goodreads. Selalu saya 'stalking' akaun Goodreads beliau untuk melihat sudah berapa buah buku yang dibaca. Hehe. Sudah 7 buah buku rupanya. Semasa saya kerja di Intel, Lakshmi ialah mangsa hasutan saya. Di mana sekalipun kita berada, pastikan kita ialah salah satu agen perubahan dan pencetus yang baik.



Berbalik semula kepada buku buku 'appetizer' saya , yang 4 buah buku itu. Letak semula gambarnya di sini. Melihat gambar-gambar buku pun satu keseronokan sebenarnya. Sama keseronokannya apabila anda boleh menyentuh dan membelek satu demi satu buku di kedai buku walaupun anda tidak membelinya dan boleh membeli secara atas talian.  Hanya pembaca yang faham apa yang dimaksudkan dengan keseronokan itu.




Ikon Syabab tulisan Umar Muhammad Noor. Terbitan Telaga Biru. Memiliki jumlah halaman sebanyak 136. Dulu, tidak tertarik pun untuk membaca buku ini. Sebabnya, ia merupakan kompilasi artikel (tentang pemuda) majalah GenQ di mana saya merupakan pengumpul tegar majalah itu. Saya hanya tersangkut setelah membaca reviu 2 orang kawan saya di blog mereka masing-masing. Penting juga tukang reviu ini sebenarnya. Mereka boleh menjadi agen penghasut yang baik.  

Dan, ternyata memang isi kandungan buku ini menyejukkan hati. Topik yang yang dibincangkan mengena di jiwa. Saya suka subjek yang menyentuh tentang ilmu, membaca buku, dan penuntut ilmu. Lagipun, buku ini banyak bercakap tentang adab. Ditambah pula dimasukkan kisah-kisah para salafussoleh dan mukasurat yang berwarna-warni, memanglah sungguh appetizer yang sedap!

Buat Pahala "Free" Gaya Rasulullah tulisan Mohd Khairul Nizam. Buku ini terbitan PTS. Nipis sahaja, 112 halaman. Buku ini dibeli sebab sudah tidak tahu mahu membeli apa di kedai buku. Lagipun, saya memang sudah sangat kritikal bermalas-malasan di rumah, sehingga membuatkan saya dan Mazlan merayau-rayau di kedai buku. Apabila bosan, berjalan-jalan pula, tipu sangat jikalau tidak membeli belah. Lagipun, tajuk yang agak catchy, itu yang menjadi salah satu faktor buku ini diambil. Penyampaian di dalam buku ini agak sedikit mendatar dan umum-umum sahaja. Saya mengharapkan banyak informasi yang bersifat How to berbanding menyentuh tentang konsep. Payah bukan jikalau sebelum baca sudah ada expectation!

Saya teringat buku menjemput Rezeki, Fathuri Salehuddin. Buku itu agak dahsyat juga ditulis dengan hampir 1/2 halaman buku berjela-jela bercakap tentang konsep (untuk buku ini, konsep rezeki). Tetapi cara pengolahan ayat dan susun atur setiap topik agak lancar (smooth) sehingga saya tidak kisah pun dengan elemen How to nya.

Saya pun membaca novel fiksyen juga. Ya.Sudah semakin aktif membaca novel. Pada kali ini tulisan Noor Suraya, Gadisku Wan Adnin. Inilah impak membaca Cintaku Luruh di Oxford. Terus tercari-cari buku penulis yang lain. 

Novel ini ditulis dengan bahasa yang mendamaikan. Menggunakan Bahasa Melayu yang indah, namun tetap tidak membuatkan ia kaku dengan emosi.Mengajar pembaca dengan kesopanan dan ketatasusilaan, sekaligus menampilkan keanggunan karakter watak utamanya, Wan Adnin. Diolah juga dengan menambah cerita sejarah kedah -siam menjadikan naskah ini bertambah aura 'klasik'nya. Cuma, sedikit terkilan kenapa Wan Adnin tidak memilih Raja Izhar. Raja Izhar pun baik-baik juga. Terkilan pada kali ini sama seperti membaca Cintaku Luruh di Oxford, kenapa penghujung cerita Zuha tidak bersama suaminya, Wassim dan penulis lebih cenderung menjodohkan Zuha dan Falah. Haih, inilah nasib saya yang membaca fiksyen, asyik tidak puas hati sahaja dengan ending cerita.

Akhir sekali, buku Adeline Foo dan Stephanie Wong. Sebuah karya conteng dari Singapura , Monkeying in Malaysia (The Travel Diary of Amos Lee). Ia tidak selucu, I sit, I write, I Flush, namun unsur-unsur lawak itu memang tetap ada.  Amos Lee melalui buku ini sudah berada di alam remaja, jadi pemerhatian dan penulisannya ada sedikit peningkatan dari segi kematangan. Pengaruh media sosial (seperti instagram) nampak sangat diterapkan di dalam buku ini. Tetapi, satu yang suka tentang siri Amos Lee. Ia mengajar kanak-kanak/remaja untuk berdikari dan mencuba pengalaman baru yang positif. Ia cuba membawa satu isu yang simple ( dalam buku ini tentang penjagaan haiwan liar) dan menampilkan remaja sebagai problem solver. Dan, saya juga suka penglibatan ibu-bapa Amos Lee di dalam kehidupan sehariannya sebagai pembimbing. 

Ok. 

Buku seterusnya yang diharapkan masuk dalam senarai berjaya dibaca ialah seperti gambar di bawah. Diletak sebegitu agar, setiap kali saya melalui rak buku ini, terutama ketika ke dapur, ke tandas dan sebagainya, sekaligus akan mengingatkan saya, yang saya perlu membacanya. Ini juga satu strategi.

Sunday, March 15, 2015

Kursus Pak Uteh dan Jalan-jalan Cari Ilmu

Kemaskini aktiviti buku dahulu.

Pada 28 Februari , hari Sabtu, 2 minggu lepas, saya dan Mazlan berkesempatan menghadiri sebuah program khas untuk suami isteri yang berkahwin dalam tempoh 1-10 tahun. Program Mahligai Sakinah namanya di mana program tersebut turut menampilkan Pak Uteh ( Akhi Ahmad Syafiai Uda Jaafar) sebagai penyampai utama.

Mazlan bersama Pak Uteh
Ada pelbagai perkara yang menjadikan program ini sangat menarik buat saya dan Mazlan. Satu, pengisian yang disampaikan penceramah dirasakan sangat sampai di hati( gitu ayat). Dua,  penceramah yang tidak membosankan. Tahu-tahu sahaja beliau apabila kami semua sudah mula mahu mengantuk. Almaklumlah, program ini bermula dari pukul 9 pagi sehingga ke pukul 4 petang. Mahu tidak keras duduk di kerusi. Tiga, mungkin kerana pergi berdua, jadi auranya lain sikit ya, berbanding jikalau mendengar seorang.

Banyak juga ayat-ayat al-quran yang dipetik dan biasanya ayat tersebut dirasakan biasa-biasa sahaja apabila dibaca di rumah. Tetapi, apabila dibacakan dan dijelaskan di dalam program ini, rasa macam syahdu sikit. Rasa semakin berkobar-kobar menyayangi perkahwinan ini. Haha. Mengada-ngada. Kekadang, suami isteri pun perlu pergi ke kursus  ala-ala motivasi perkahwinan seperti ini untuk memupuk cinta dan tanggungjawab. Pergi berdua sahaja ya, tinggalkan anak-anak sekejap di nurseri.

Perkara yang saya rasa sangat bermakna sekali di dalam program ini ialah pengisian tentang perbezaan lelaki dan perempuan. Sudah lama tahu pun perkara ini. Tetapi, seperti yang saya katakan sebelum ini, membaca di atas kertas adalah satu pengalaman yang lain dan menghadiri seminar bersama pasangan pastinya satu pengalaman yang lain juga. Pengisian yang disampaikan bukan sahaja boleh digunakan untuk perkahwinan , tetapi sekaligus, membuatkan saya sedikit memahami kerenah anak-anak murid saya yang lelaki. Betul-betul minda seorang cikgu ni. Pergi kursus suami isteri pun boleh teringat anak murid.


Ini merupakan salah satu aktiviti program ini. Ujian Otak namanya. Digunakan untuk mengenal pasti cara berfikir pasangan samada ke arah maskulin atau feminin.

Nampak tidak data (Ujian Otak) saya dan Mazlan di atas. Mazlan sangatlah maskulin dan saya sangatlah feminin. Pak Uteh kata, jikalau jurang terlalu besar, kemungkinan ada banyak konflik berlaku, sebab cara berfikir dan karakter sangat berbeza. Kata-kata itu membuatkan saya berfikir. Ye ke? Saya rasa kami sangatlah saling memahami. Di akhir sesi, akhirnya saya mula sedar, betul kata-kata Pak Uteh, cuma Mazlan seorang yang penyabar dan untuk sesetengah perkara yang remeh temeh, dia akan mengalah atau buat bodoh sahaja. Karakter saya agak dominan sedikit dalam pelbagai perkara. Itu tidak termasuk, perangai merajuk dan mengada-ngada. Aiyo! Bagusnya program ini kerana ia membuatkan kita akan semakin menyayangi pasangan kita seadanya dia dan rupa-rupanya sangat banyak perkara positif yang pasangan kita miliki, cuma kita sahaja jarang-jarang benar melihatnya ia sebagi satu kelebihan dan rahmat dari Allah. Waduh! Syahdu kan. Menangis dibuatnya ya apabila di akhir sesi ini, para suami menyanyikan lagu Kopratasa - Permata Buat Isteri. Waaaaa...


Seperti biasa, jikalau penceramah itu merupakan seorang penulis, pasti beliau akan membawa sekali buku-buku yang ditulis oleh beliau. Mazlanlah yang menghasut saya tidak sudah-sudah untuk membeli buku Pak Uteh.

Suami Memimpin Isteri Mengurus, mempunyai halaman sebanyak 110. Ada 17 topik semuanya yang menyentuh tentang kaedah berumah tangga dan banyak menjurus ke arah cara-cara berkomunikasi serta memberi respon yang lebih positif untuk beberapa situasi yang common berlaku di dalam sebuah rumah tangga. Ringkas sahaja artikel yang ditulis untuk setaip topik. Tambahan pula jikalau anda menyertai sendiri program Pak Uteh, jadi semakin bertambahlah perasaan yang mengatakan buku ini sangat ringkas. Tetapi, ia sangat sesuai dijadikan refresher, sebab ada perkara-perkara yang disentuh di dalam Program Mahligai Sakinah turut juga dimuatkan di dalam buku ini. Cara terbaik ialah, pergi kursus, gabungkan nota yang diberi dan buku ini. Barulah pemahaman dan penghayatan yang kita perolehi itu mencapai tahap maksima. Oh ya, buku Pak Uteh yang satu ini telah menjadikan saya sudah membaca 10 buah buku untuk tahun ini!

Cuti sekolah sudah bermula. 

Bagus bukan menjadi cikgu. Ada bulan-bulan cuti yang ditunggu. Hehe. Itu kata orang marhaen. Walaupun cuti sekolah, saya masih juga bekerja. Menghadiri mesyuarat, menyemak kertas ujian, menganalisa pencapaian anak murid dan merancang kaedah mengajar. Jadi waktu cuti sebegini,  aktiviti utama yang paling sesuai ialah saya mengamalkan prinsip ke tujuh untuk 7 Habits iaitu Sharpen the Saw.

Semalam, 14 Mac, hari Sabtu. Hari pertama cuti sekolah. Pada sebelah pagi, 8.30-10.30, saya berpeluang menghadiri kursus di sekolah tentang etika kerja. Selepas itu, 10.30-12.30, bergegas naik ke tingkat 4, ada kelas tuisyen bersama murid Tahun 6. Selepas itu, program yang ditunggu-tunggu pun menyusul.

Sebaik menunaikan solat Zuhur, saya dan Mazlan menuju ke Pulau Pinang. Hari ini ialah hari jalan-jalan. Jalan raya agak sibuk. Mungkin cuti sekolah dan hari Sabtu. Jadi semua orang mahu keluar. Bayangkan kami bertolak pada pukul 2 petang dan hanya tiba di Gurney Plaza pukul 3.30 petang. Ada satu tempat yang menarik di Gurney Plaza dan saya hanya ke sini untuk satu tempat ini sahaja.

Tidak lain tidak bukan .....


Sejam kami berada di kedai buku ini. Belek punya belek, tengok punya tengok, akhirnya inilah tangkapan saya. Yay! Sebenarnya tujuan utama saya ialah ingin membeli buku-buku Amos Lee. Tetapi, alhmdulillah 'ala kulli hal, banyak pula buku-buku yang membuatkan saya tersenyum. Terima kasih MPH. Ada lagi buku yang mahu dibeli, tetapi nanti-nantilah. Nafsu perlu dibendung.


Biasanya, jikalau kami merancang program jalan-jalan, mestilah tempat-tempat yang menjadi destinasi itu perlu memenuhi citarasa kedua-dua kami, saya dan Mazlan. Saya cenderung kepada buku, mestilah ke kedai buku atau pesta buku (kalau ada). Mazlan pula suka melihat benda-benda antik, muzium dan tempat bersejarah.

Jadi, setelah saya bergembira dengan buku-buku yang dibeli itu, maka masa Mazlan bergembira pula. Pada kali ini, kami merancang untuk pergi ke 3 buah muzium yang ada di Penang ini. Untuk pengetahuan, hampir ke semua muzium yang ada di Penang, sudah kami jejaki.

Jalan-jalan di Penang, tidak sesuai berkereta ya. Paling efisyen sekali ialah menggunakan basikal atau kaki. Kami berdua pula lebih selesa menggunakan kaki. Akhirnya setelah berjalan entah berapa lama, kami pun tiba di Lebuh Muntri, lokasi muzium pertama yang mahu dituju - Muzium Kamera.

Malzan berada di hadapan pintu utama Muzium Kamera. Sebuah bangunan lama 2 tingkat.

Masuk sahaja, kita akan dijamu oleh sebuah kamera besar. Mazlan cuba tengok menerusi lensa kamera tersebut tetapi tidak nampak apa-apa. Muzium ini terdiri dari 2 tingkat. Tiada yuran dikenakan untuk pameran di tingkat bawah. Bolehlah berselfie bagai di situ. Ada bingkai-bingkai gambar yang cantik,  kedai cenderahati dan cafe. Jikalau anda mahu, anda boleh meminta khidmat mereka mengambil gambar anda  sepanjang berada di muzium ini.


Mazlan perasan jadi artis. Konon-konon ada paparazzi yang mengambil gambar. Tangga itu sebenarnya bukan tangga menuju ke tingkat 2. Ia akan sampai ke tingkap tingkat 2. Ha, maksudnya, kegunaan tangga itu hanya untuk tempat bergambar.

Tingkat 1
Sudah alang-alang sampai ke sini, jangan lepaskan peluang naik ke tingkat 2. Berbayar. RM20 seorang untuk tiket dewasa. Ada pelbagai kemera antik di atas ini. Semuanya di susun mengikut tahun. 

Mazlan berada di dalam satu ruang yang memuatkan kamera dari tahun 1910-1990.
 Kotak kaca yang Mazlan pegang itu merupakan koleksi Tun Abdul Rahman.

Gambar ini menunjukkan aktiviti selfie sudah ada sejak 1920 lagi. Besar bukan kamera yang digunakan.

Dalam banyak-banyak ruang, Pinhole Room ini yang saya paling ingat.
Bukannya apa.
Ada seorang penjaga muzium yang begitu baik menerangkan kami fungsi bilik ini.
Jikalau tidak, maklumat yang kami perolehi hanya setakat nota ini.
 Kata penjaga muzium tersebut, dahulu kamera adalah sebesar bilik tersebut.
Gambar yang diperolehi adalah songsang dan selepas itu barulah ada pelukis yang mengelokkannya semula.
Jikalau anda berminat mahu mengetahui lebih lanjut tentang muzium ini, anda boleh google, sebab ada sahaja tukang review yang sangatlah terperinci menceritakan setiap seksyen di dalam muzium ini seperti Dark Room, serta tempat mencuci filem. Alahai, rindunya, zaman dulu di mana kita masih menggunakan filem untuk bergambar.

Setelah membeli poskad, tanda kenangan pernah berada di sini, kami pun meneruskan perjalanan menuju ke Muzium 3D  berdekatan dengan jeti. Uniknya berjalan kaki ialah ada sahaja yang menarik perhatian di sepanjang lorong-lorong yang kita lalui. Bukan itu sahaja, anggaplah ini aktiviti senaman.

Tiada masalah jikalau kita melancong di Penang.
Khidmat dobi ini membuatkan kita boleh membasuh sendiri.
Ada beberapa pelancong di situ yang sedang menunggu kain mereka.

Semakin banyak dinding bangunan yang mempunyai lukisan mural.
Setahun lepas hanya lukisan Ernest Zacharevic sahaja yang menjadi tumpuan.
Penang adalah sebuah negeri yang mempunyai banyak hasil seni di sepanjang jalan-jalan utamanya.
Tinggal kita sahaja rajin ke tidak pergi mencarinya.
 Dulu semasa saya bekerja di Intel, saya pernah menyertai treasure hunt mencari lukisan mural Ernest.


Ini bukan wall panting ya. Ini besi. Istilahnya steel rod sculpture.

Setelah hampir 1 kilometer berjalan, akhirnya kami tiba ke destinasi muzium kedua yang mahu dituju. Ini ruang hadapan Muzium 3D Pulau Pinang. Jikalau tidak tengok betul-betul, mesti kita hanya lalu begitu sahaja sebab ingatkan gudang.

Banyak lukisan di sini yang menggambarkan budaya dan sejarah Pulau Pinang. Biasanya, jikalau ke sini mestilah aktiviti utamanya ialah bergambar.

Pintu utama


Pintu utama. Ini bukan tempat membeli tiket.
Di sini mereka hanya akan menjelaskan sahaja apa ynag boleh kita lakukan di dalam muzium ini.
Kita perlu melalui lorong itu, belok kanan dan beli tiket. Kelihatan seperti gudang bukan.
Minum bersama Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Lukisan ini berada di aras bawah

Ini salah satu contoh lukisan di tingkat atas.

Kami tidak tahu apa fungsi kamera ini.
Katanya, kami boleh imbas tiket yang dibeli dan lihat sesuatu pada paparan tersebut.
Imbas punya imbas tidak nampak apa-apa pun, akhirnya kami bergambar.
Hehe.
Kami kesuntukan masa, jadi tiada masa untuk trial and error.

Hari sudah hampir maghrib. Mahu melecet kaki berjalan balik semula sejauh 1 km. Ada satu lagi muzium yang mahu dilawati. Sebaik menunaikan solat Maghrib, kami berjalan kaki ke Lebuh Acheh, mencari Muzium Islam Pulau Pinang. Ia merupakan sebuah rumah agam Syed Al-Attas yang menjadi pemimpin kaum Acheh di Pulau Pinang. Rumah ini dibina pada tahun 1860. Malangnya, sampai sahaja di situ, rupa-rupanya rumah tersebut sedang dalam tempoh ubahsuai.Kami hanya melihat rumah besar ini dari luar.  Bangunan masih kukuh dan agak hebat  juga ya Syed Al-Attas ini memiliki rumah besar beratus tahun dahulu.

Pemandangan pada waktu malam
Lenguh sudah kaki kami berdua. Nampak sangat kurang stamina. Walau apa-pun, ada satu destinasi lagi yang mahu dituju - Big Bad Wolf. Setelah sampai di sana, setelah berpusing-pusing mencari buku yang berkenan, tibalah kami di ruangan Exit dan saya tidak membeli walau hanya sebuah buku. Dua kali sudah saya pergi ke BBW di Pulau Pinang dan betullah kata hati saya, yang BBW di Ipoh lebih menyeronokkan. Nasib baik saya sudah membeli sakan di MPH! Akhirnya, kami menghabiskan baki-baki masa di Marrybrown. 

Tiba di rumah pukul 10 malam. Alhamdulillah 'ala kulli hal di atas segala nikmat kaki yang boleh berjalan, masa, kelapangan, duit, keselamatan yang terpelihara dan sebagainya.


Hari ini pula, 15/3/2015, Ahad. Saya pergi ke kedai buku yang biasa saya pergi, Landmark Bookstore. Membeli lagi. Konon-konon mahu membalas dendam sebab tidak membeli di BBW semalam. Ada-ada sahaja Welma ni. Selain dari buku-buku bacaan saya juga mudah tertarik dengan buku latih tubi. Yay!


Sekarang....
Berkira-kira mahu baca buku yang mana satu dulu. Mmmmppphhh........

Wednesday, March 04, 2015

9 buah Sudah

Alhamdulillah.

Kelihatan perjalanan aktiviti membaca saya agak berjalan lancar.

Kini sudah 9 buah yang sudah dibaca. Buku yang terkini sudah dibaca ialah :

Bukan Fiksyen
a) Leader In Me - Stephen Covey (Terjemahan Bahasa Melayu)
b) Projek Anak Luar Biasa - Ain Muhammad, Shamsuddin Kadir

Fiksyen
c) Cintaku Luruh di Oxford - Noor Suraya, Imaen
d) Andalusia Here We Come - Lisa Nurisha


Membaca buku bukan fiksyen sebenarnya satu nikmat. Tidak semua pengisian di dalam buku itu boleh diingat. Dan sebagai pembaca, kita pun bukan mahu mengingat semuanya. Ini kerana ada sesetengah informasi tersebut adalah perkara 'common' ataupun tidak menarik perhatian untuk diingati.

Perkara yang paling nikmat ketika membaca buku bukan fiksyen ialah ketika kita boleh garis menggaris atau warna mewarna baris perkataan yang kita rasa menarik.Salah satu tujuannya ialah untuk memudahkan kita mengesan poin penting. Nanti apabila mahu membacanya semula, senang dan memudahkan. Ini untuk kes pembaca yang suka membaca berulang-ulang untuk sesebuah buku.


Sumber Gambar
Sudah berapa kali percubaan untuk membaca The Leader in Me. Saya rasa saya membeli buku ini pada tahun 2010. Boleh bayangkan betapa banyak percubaan untuk buku ini dibaca. Penulis merupakan seorang yang terkenal dengan buku 7 Habits of Highly Effective People. The Leader in Me merupakan sebuah lagi buku yang ada kena mengena dengan 7 Habits namun dalam bentuk aplikasi di sekolah. Pengisian di dalam ini banyak bercerita tentang proses. Buku ini mengandungi pelbagai perkongsian daripada pelbagai sekolah yang cuba menerapkan konsep kepimpinan. Jadi, pengisiannya bukan sekadar aktiviti dan program tetapi juga merangkumi sistem di mana tunggak utamanya ialah pengurusan sekolah. Jadi jikalau kita mahu menerapkan konsep ini di sekolah tanpa melibatkan pihak pengurusan, maknanya kita cuma mahu melibatkan beberapa orang guru berjiwa besar sahaja, buku ini hanya boleh bertindak sebagai sumber inspirasi sahaja.

Buku ini bagus untuk meluaskan pandangan dalam bidang pendidikan. Bolehlah kita lihat pelbagai inisatif di pelbagai tempat untuk memupuk sifat kepimpinan pelajar. Inisiatif yang diketengahkan itu boleh membuatkan pembaca (terutama guru) mendapat input dan semangat juga. Apabila membaca buku sebegini, kita akan berjumpa dengan pelbagai manusia yang berjiwa besar dengan idea dan semangat yang mengagumkan. Saya tertarik dengan perubahan budaya yang ditunjukkan oleh beberapa sekolah di dalam buku ini dan sangat jelas ia memerlukan kombinasi kerjasama yang baik antara pengurusan sekolah, guru, ibu-bapa dan komuniti masyarakat untuk menjayakan misi sesebuah sekolah. Buku ini juga bagus sebagai agen muhasabah dan peringatan bahawa pendidikan di zaman sekarang bukanlah hanya tertumpu pada kejayaan akademik semata-mata malah ada banyak perkara lain yang lebih penting seperti sikap DAN itulah yang perlu kita pupuk di dalam diri pelajar agar potensi terbesar mereka dapat diteroka. Pada penghujung buku ada cerita tentang Heller Keller. Aduh! Sedih dibuatnya.


Sumber Gambar
Buku Projek Anak Luar Biasa ini pula memang menarik untuk dibaca, baik ibu-bapa mahupun guru. Ada 69 topik kesemuanya dengan pelbagai perkara yang disentuh. Semuanya memaparkan tips-tips mendidik. 

Apabila bercakap tentang mendidik, mestilah ia tidak akan lari dari bab-bab emosi dan psikologi. Buku ini dengan buku di atas (Leader in Me) sebenarnya saling lengkap melengkapi. Pengisiannya tetap tidak lari daripada mahu meneroka potensi anak-anak, pendidikan sikap dan mind set kejayaan akademik bukanlah kejayaan mutlak.

Buku ini boleh dibaca dari depan ke belakang atau dari belakang ke depan. Ini kerana, setiap topik itu tidak saling berkait. Itulah yang saya buat. Kekadang, agak membosankan membaca mengikut sequence topik.

Ya, ini buku motivasi keibu-bapaan. Membacanya membuatkan kita mudah-mudahan lebih berhemah di dalam mendidik anak-anak. Sekaligus mengingatkan kita mendidik bukan hanya fizikal tetapi paling penting membangunkan emosi dan potensi. Jikalau sesiapa yang pernah membaca buku-buku tulisan Puan Ainon yang menyentuh tentang teori pengukuhan positif atau teknik mendorong, konsep itu tidak lari dari buku ini. 

Sumber Gambar

Jikalau sudah membaca buku bukan fiksyen sehingga 2 buah, mesti jemu juga. Perlu segera cari 'kudap-kudapan yang manis'. Tidak lain tidak bukan, mestilah novel atau buku kanak-kanak. Pada kali ini saya teringin benar mahu membaca Cintaku Luruh di Oxford.

Jikalau anda mempunyai akaun Goodreads bolehlah cari buku ini di dalamnya. InsyaAllah anda akan menjumpai pelbagai perkongsian yang selayaknya oleh pembaca yang lebih bagus pemahamannya. Ada perkongsian itu, dikatanya buku ini sangat melelahkan. Yalah, 700++ muka surat itu, pastinya boleh berhari-hari mengkhatamkannya. Tetapi, saya OK sahaja menikmati halaman demi halaman, tidak pula ia meletihkan. Terhibur kerana ia bukan hanya cerita emosi Si Zuha dan Falah semata-mata tetapi  pengisian di dalam novel itu yang penuh dengan kepelbagaian informasi bertindak sebagai pemberi nilai yang menjadi sebab ia tidak dibaca secara skimming.

Sumber Gambar
Saya suka tentang latar tempat di dalam novel ini - Oxford dan Bukit Dussek. Saya tidak pernah pergi ke kedua-dua tempat itu, jadi  suasana dan sosial yang diceritakan di dalam ini merupakan benda baharu.  Saya paling suka Bahagian 2 (novel ini ada 3 bahagian) kerana latarnya di Bukit Dussek, cerita tentang kehidupan orang estet, serta oh ya, dimasukkan juga tentang kisah Zuha dan sekolahnya. Satu kombinasi yang mengena di jiwa Jikalau saya ialah penulis novel ini, saya tidak akan wujudkan watak Wassim. Sedih tahu tak, walaupun saya memang sangat berharap Zuha bersama Falah. 

Saya juga membaca Andalusia Here We Come. Cerita 2 adik beradik bersama ibu-bapa mereka pergi ke Andalusia. Jadi banyaklah tempat bersejarah yang dikongsikan di dalam novel ini. Bukan setakat jalan-jalan tetapi pengajaran mereka perolehi itu yang sangat besar maknanya. Jadi apabila membaca buku ini, bukan yang jalan-jalan itu yang kita perolehi, tetapi juga mesej di sebalik perjalanan tersebut.

Membaca buku kanak-kanak ini tidak rugi sebenarnya. Jikalau sudah habis dibaca, bolehlah letak di belakang kelas, giliran anak murid pula membacanya. Tetapi untuk tahun ini, saya masih belum meletakkan apa-apa lagi kotak buku di belakang kelas. Harap-harap selepas bulan 3 ini adalah rezeki anak-anak murid saya. 


Sunday, February 08, 2015

Catatan Awal Februari



Bukankah sudah kata bulan Januari akan habis begitu sahaja. Sekarang bulan Februari. Tinggal 2 minggu lagi maka masuklah pula bulan Mac. Tidak tahu samada masa begitu pantas atau saya yang lambat bergerak.

Progres aktivti membaca saya agak memuaskan. Baca sikit-sikit sebelum tidur terutamanya. Tidak sedar sudah 3 buah buku dihabiskan. Tentang pemilihan buku pula, saya main ambil sahaja di rak buku. Tengok mana yang berkenan. Tidak ada yang spesifik. Kadang-kadang mahu membaca buku fiksyen, kadang-kadang bukan fiksyen.


Pada ketika ini, saya agak gemar membaca apa-apa sahaja buku yang ada kaitan dengan cikgu. Jadi kalau ternampak tajuk yang ala-ala sebegitu terutamanya jikalau buku tersebut menceritakan tentang pengalaman atau novel, pastinya membuatkan tangan ini gatal sahaja mahu membelinya.

Sumber Gambar : Sini

Contohnya, buku Cikgu, Saya Suka Pergi Sekolah tulisan Cikgu Hazwani dan Cikgu Soraya Lin terbitan Humaira Publications. Buku yang mempunyai ketebalan sebanyak 180 helai muka surat ini menceritakan pengalaman seorang cikgu Sains mengajar di sebuah sekolah rendah. Sangat dekat di hati cerita yang ditulis , namun saya pula yang kadang-kadang mengeluh kerana tidak mampu menjadi sebaik penulis. Haih. Selalu saya merasakan cerita di dalam ini terlalu ideal atau dalam erti kata lain, 'terlalu baik' sedangkan realitinya saya di sekolah  rasa diri seperti singa. Hehe. Boleh tahan garang bukan. Oleh kerana itu perlu banyak membaca buku-buku sebegini sebagai peringatan, pendorong dan juga bolehlah cedok beberapa idea. Antaranya ialah, cerita 10 minit.

Buku ini merupakan catatan pengalaman mengajar Cikgu  Hazwani dan selepas itu ada 1-2 halaman yang didedikasikan untuk ruang ulasan berdasarkan cerita tadi. Saya rasa ruang ini ditulis oleh Cikgu Soraya Lin. Walaupun banyak cerita itu dekat di hati tetapi ada juga pengalaman penulis contohnya berhadapan dengan murid yang susah dari segi kewangan, ehm, sesuatu yang sukar saya perolehi di sekolah saya. Mungkin ada, cuma biasalah, apabila bersekolah swasta, kita menjangkakan semua kaya-kaya belaka. Pasti ada yang saya terlepas pandang. Selepas ini perlu lebih peka.Tetapi, kaya atau miskin, kanak-kanak sekarang mempunyai satu persamaan iaitu majoriti mempunyai ibu-bapa yang tidak sempat melihat kerja sekolah anak-anak kerana sibuk bekerja.

Sumber Gambar : Sini
Saya juga membaca novel. Saya sendiri tidak tahu kenapa sejak akhir-akhir ini sangat cenderung membaca novel. Novel yang saya baca ini bertajuk Eh, Awak Lagi? tulisan Noordin Abdullah terbitan Galeri Ilmu. Tidak ada niat membeli pada mulanya (seperti biasa). Ketika saya lalu pada salah satu lorong rak buku, tiba-tiba sahaja buku ini terjatuh. Saya pun mengambilnya dan melihat tajuk serta penerbitnya. Selepas itu mula berfikir tentang nama penulisnya. Seperti pernah dengar. Apabila sampai di rumah, baru tahu penulis ini merupakan ayah kepada Fatimah Syarha. 

Pertama sekali, saya ingin mengucapkan tahniah kepada penulis kerana berjaya menyiapkan sebuah karya pada usia yang agak 'dewasa'. Pastinya, ini bukan satu usaha dan kerja keras yang calang-calang sebab saya sendiri pun tidak mampu lagi setakat ini. Kedua, jangan terpengaruh dengan tajuk buku tersebut dan sinopsis di belakang buku. Ini bukan cerita cinta ya. Kalau ada pun bibit-bibit perasaan itu, rasanya ada lah dalam 4-5 halaman daripada 312 halaman. Memang buku ini merupakan  citarasa seorang yang sangat dewasa yang sangat mahukan pembaca muda berfikir dan berfikir! Memang kena dengan citarasa saya.

Cuma, ya saya rasa aplikasi show don't tell tidak banyak diaplikasikan di dalam novel ini sehingga saya rasa watak-watak di dalam cerita ini terlalu pesimis dan hanya pandai berwacana sahaja. Jalan cerita pula kurang kepelbagaian dan penuh dengan perbualan yang statik.Mungkin kerana itu, ia agak sedikit memenatkan untuk seorang muda, Hehe.

Berita baiknya ialah, saya tidak rasa lemah jiwa apabila selesai membacanya, seperti menbaca novel-novel berbentuk perasaan yang lain. Tidak lupa banyak pengetahuan am dan isu semasa yang saya perolehi. Buku ini boleh menjadi koleksi kerana ia mempunyai nilai yang boleh dikongsikan bersama anak murid.

Sumber Gambar : Sini

Buku seterusnya yang sudah dibaca ialah The Diary of Amos Lee - I sit, I write I Flush! di tulis oleh Adeline Foo dan illustrasi oleh Stephanie Wong. Sebuah karya conteng dari Singapura dan saya sangat suka. Saya memang sedia suka buku-buku conteng sebegini tetapi yang lebih menambahkan kesukaan saya ialah isi kandungan di dalamnya. 

Ia bukan cerita picisan, lawak bodoh dan catatan kosong. Melalui buku ini penulis menonjolkan Singapura sebagai sebuah negara yang kaya dengan monumen, tempat dan aktiviti yang hebat. Malah bertaraf dunia. Paling penting, penulis berjaya menggambarkan secara tidak langsung  yang rakyat Singapura sangat akrab dengan aktiviti membaca.

Begitu hebat kuasa sebuah buku bukan. Walaupun ia hanya sebuah buku kanak-kanak yang meriah dengan lukisan dan catatan yang pendek-pendek, namun terbukti mampu memberi publisiti untuk sebuah negara. Saya pasti rakyat Singapura atau sesiapa sahaja yang sudah lama tidak ke Singapura, pasti teruja mahu melawat negara tersebut dan pergi ke tempat-tempat yang disebutkan.

Saya pula secara peribadi, saya sukakan buku ini kerana ia mengajar kanak-kanak tentang nilai persahabatan, cintakan negara dan menghargai nilai duit. Mereka diajar untuk tidak meminta apabila mahukan sesuatu tetapi berusaha mencari duit untuk memenuhi kehendak diri. Contohnya, di dalam cerita ini, Amos berusaha melakukan beberapa pekerjaan (menjual baju T-shirt dan kasut, menjadi badut di parti-parti) untuk membeli portable PSP.  Mereka juga diasuh untuk berjimat cermat dan menghargai apa yang sudah disediakan.

Wah, sangat tidak sabar mahu mencari siri Amos Lee yang lain!

Sunday, January 18, 2015

Cerita 2 minggu

Sudah 2 minggu berada di bulan Januari 2015. Sekolah baru seminggu. Tidak lama lagi habislah bulan Januari ini tanpa disedari. Masa begitu pantas kan. Sedih kekadang saya sendiri tidak berapa pasti apakah aktiviti bermakna yang dilakukan untuk satu-satu bulan itu, alih-alih bulan dan habis.

Ini pula sebahagian daripada projek unit tarbiyah sekolah (Gambar di bawah). Mesej saya senang sahaja - ceria, bermanfaat dan berilmu. Malas sebenarnya mahu mengemaskini papan ini, tetapi di sinilah spot utama pelajar (menunggu ibu bapa, tangga utama guru dan pelajar perempuan, antara tempat lalu lalang utama). Mudah-mudahan artikel yang dikongsikan di situ dapat diambil manfaat warga sekolah. 

Ada orang rasa tidak cool dengan buku, lalu menjadi alasan utama untuk tidak membaca. Harapnya, apabila memiliki papan artikel sebegini, sedikit sebanyak boleh membantu budaya membaca di sekolah. Perhatikan ada kertas warna yang ditulis dengan huruf bersaiz besar sedikit. Haa, itu merupakan ala-ala rumusan untuk satu-satu artikel. Strateginya mudah, artikel yang panjang untuk pelajar menengah dan tahap 2 sekolah rendah. Sesuailah dengan ketinggian fizikal mereka. Rumusan yang ditulis dengan huruf bersaiz besar itu dan siri kartun di bawah sekali pula untuk pelajar Tahap 1 sekolah rendah.



Bagaimana pula dengan buku? Ada baca tidak?

Mestilah ada. Membebel setiap masa menasihati pelajar supaya membaca, cikgu mesti buat apa yang dikatakan. Haha. Saya membaca di celah masa yang tidak terluang. Nampaknya, jikalau hanya menjadikan membaca buku sebagai hobi yang dibuat ketika lapang, memang tidak akan wujudlah aktiviti itu di dalam kehidupan saya.

Ini buku pertama (rujuk gambar di bawah) dibaca untuk tahun ini. Oh, semua A! Bumi dan Alam Semesta. Sebuah buku terjemahan dari Korea. Sebagai pembaca yang bijak, sebelum membeli, selak dahulu. Bukannya apa, dulu saya pernah membaca komik sains alam dari Korea (terjemahan BM), dan saya tidak berapa masuk sikit dengan bahasanya. Kasar sikit. Nampak tidak berapa kena dengan budaya Malaysia yang mengamalkan cakap bersopan santun. 

Buku Oh, semua A! Bumi dan Alam Semesta ini pula, nampaknya ok dari segi bahasa. kata-kata di dalam komik yang disediakan juga ok-ok.
Dari segi gaya kulit muka hadapannya, hanya sesuai untuk dibaca pelajar yang mengambil subjek sains. Betullah itu. Tetapi saya rasa, saya juga perlu membacanya. Ini kerana tahap pengetahuan sains saya ( yang asas-asas) semakin berkurang hari demi hari. Jadi kira ala-ala refresh apabila membaca buku ini. Ada fakta yang baru diketahui, ada yang ingat-ingat lupa, dan ada juga teah diketahui tetapi tidak berapa diingati. Nampaknya saya memang sangat lemah dalam subjek sains masa belajar dahulu. Hehe. 

Buku ini memiliki pelbagai siri mengikut tema. Tema yang saya baca ini ialah tentang Bumi dan Alam Semesta. Jadi pengetahuan tentang angin, air, tanah, laut, fosil, batu, gunun berapi, bumi, gempa bumi, awan, taufan, bulan, , matahari, planet, dan bintang berada dalam cakupannya. Tidak bosan apabila dibaca. Fakta yang disajikan disesuaikan dengan tahap pembaca ( sekolah rendah Tahap 2 atau menengah) dan ada komik serta oh ya, penuh dengan warna buku ini. Kertas yang digunakan juga ala-ala glossy paper. Sampai ke tahap itu kan, buku direka untuk menarik minat pembaca.



Buku kedua pula yang ini. Rujuk lagi gambar di bawah. Buku yang mempunyai halaman sebanyak 496 ini merupakan sebuah travelog kehidupan seorang pensyarah kanan di John Moores University. Katanya ini cerita biasa-biasa sahaja, cerita orang kampung yang berimpian untuk menyaksikan pertandingan bola sepak di Anfield walaupun beliau sendiri kaki bangku sebenarnya. (Ya, ini merupakan catatan seorang yang sangat gemar dengan bola sepak dan Liverpool khasnya.) Ini juga merupakan cerita budak yang pencapaian akademiknya biasa-biasa sahaja namun berimpian mahu melanjutkan pelajaran di UK. Walaupun cerita di dalam ini dikatakan biasa-biasa sahaja oleh penulisnya, namun buku yang saya miliki ini sudah pun dicetak sebanyak 4 kali sepanjang 2014.




Nama pun cerita budak kampung, mestilah banyak cerita tentang kampung - suasana, permainan, makanan, cara hidup dan pelbagai lagi. Imbauan tentang pergi sekolah buat pertama kali juga disentuh. Kuat sungguh daya ingatan bukan. Haha. Oleh kerana itu juga, saya rasa buku ini memang sangat sesuai buat mereka yang tidak pernah merasai suasana kampung. Bagi mereka yang memang orang kampung, pasti tersenyum-senyum, cuba mengimbau memori lama kan. Juga pastinya, buku travelog ini akan menjadi simpanan terindah anak-anak penulis, memandangkan suasana kanak-kanak mereka nyata berbeza- 'kampung UK' dan kampung di Malaysia.

Paling banyak sekali seingat saya, penulis banyak bercerita tentang keluarga. Jikalau anda seorang yang ada masalah untuk berkasih sayang dengan ibu-bapa dan adik beradik, dinasihatkan untuk membaca buku ini.Tentang mak, tentang ayah, tentang adik beradik, semuanya ada sentuhan sentimental sendiri sehinggakan boleh menitis juga air mata membacanya. Almaklumlah, kita bukanlah di kalangan orang senang zaman kecil dahulu, sedikit sebanyak apa yang diceritakan oleh penulis itu sangat dekat di hati terutama apabila menyentuh tentang bab pengorbanan dan kasih sayang ibu bapa dan adik beradik.

Sungguh penulis seorang yang sangat penuh dengan kasih sayang terhadap keluarga dan orang sekeliling. Anggapan saya sebagai pembaca yang membaca catatan ini. Mungkin kerana itu, catatan di buku ini sentiasa tidak lepas dari penghargaan penulis untuk setiap individu yang penting di dalam kehidupannya, yang sentiasa memberi inspirasi kepadanya, Mestilah antara yang dimaksudkan itu ialah ibu bapa dan adik beradik penulis. Sama banyak juga nama mereka disebut-sebut di dalam catatan ini ialah isteri dan anak-anak. Keseimbangan masa bersama keluarga dan tuntutan kewangan , itulah yang menjadi cabaran utama sekaligus perjuangan buat penulis sendiri. Suka benar saya dengan kata-kata penulis, "Begitulah ironinya bila kita memperdagangkan dua komoditi terpenting dalam hidup kita iaitu antara masa dan wang. Kita hanya mampu memperoleh salah satu sahaja kan?" dan yang ini juga, "Sedar atau tidak kita hidup dalam dunia outsourcing akan tanggungjawab kita pada anak-anak".

Juga tidak lepas penghargaan untuk 5 individu ini, sehinggakan penulis mengatakan beliau mengakhiri zaman pengajian di UTM dengan keputusan yang biasa-biasa sahaja tetapi paradigmanya berubah oleh kerana mereka berlima. Dan oleh kerana paradigma yang berubah itulah yang membuatkan penulis terus mara mencari kelebihan dan potensi diri, mengasahnya dan menggunakannya ke tahap yang  maksimum. Wah hebatkan individu-individu itu. Kejayaan seorang guru bukanlah menghasilkan the top scorer semata-mata, tetapi  yang lebih hebat lagi ialah memberi inspirasi, menyedarkan pelajarnya tentang potensi diri mereka. Selalu sahaja potensi diri itu bukan terhad kepada keputusan akademik semata-mata. Tidak mengejutkan, ketika penulis menjadi pensyarah, beliau juga cuba mengubah paradigma pelajarnya.

Jikalau anda teruskan pembacaan sehingga ke ahir-akhir halaman, disitulah anda pasti akan berjumpa  pelbagai penghargaan penulis kepada ramai lagi individu - warga universiti dan BBUK, sebuah komuniti kebajikan yang diusahakan penulis dan rakan-rakan- Menariknya BBUK ini, ia bukan sahaja semata-mata perniagaan dan lambang kecintaan kepada pasukan bola sepak Liverpool (Ya Allah, sungguh saya tidak memahami keseronokan hobi sebegini haha, tetapi ya, setiap orang memiliki hobi yang berbeza bukan) tetapi BBUK melangkah lebih jauh dan bermakna lagi dengan melibatkan warganya terjun bersama komuniti, buat kerja kebajikan, siap ada menaungi rumah anak yatim dan rumah kanak-kanak HIV.

3 sub topik kegemaran saya iaitu ;

Berkongsi Pentas Persada Ilmu Antarabangsa
Berkongsi Ilmu di Aras Tertinggi
Berkongsi Ilmu Ilmu Antarabangsa

Kenapa? Kerana penulis bercerita tentang suasana, komited, kesungguhan menuntut dan menyebar ilmu dan kepakaran. Tambah seronok lagi apabla penulis sangat ceria berkongsi cerita tentang bidang ilmu yang beliau sendiri memiliki 'passion' untuknya. Pasti berbeza bukan belajar sesuatu yang kita minat dan sesuai dengan kelebihan sendiri.

Seperti biasa, mesti ada pen dan pembaris untuk saya menggariskan beberapa ayat-ayat yang dirasakan menjentik sedikit. Banyak. Tetapi yang saya mahu kongsi sedikit di sini ialah tentang akhirat iaitu ada 2 iaitu:

Nanti bila kita balik ke kampung abadi kita di akhirat sana, kita nak tak Allah swt suka masa jumpa kita?
Majlis graduasi di akhirat......kisah ini berdasarkan aktiviti penulis yang menghadiri hari konvokesyen. Dan penulis terus mengaitkannya dengan hari akhirat dan ya, ia membuatkan saya berfikir banyak.(Baca penuh di halaman 352)

Oklah. Itu sahaja. Harapnya ada lagi buku-buku yang berjaya dihabiskan pembacaan sebelum Februari. Bolehlah saya kongsikan di sini. Oh ya! saya sekarang sudah malas mahu meletakkan target bilangan buku yang mahu dibaca untuk jangka masa panjang. Haha. Sebab selalu tidak tercapai. Saya mahu kembali ke 'era dahulu', di mana saya membaca tanpa terikat dengan due date - baca, termenung ( bahasa manisnya muhasabah), garis mana-mana ayat yang best, termenung lagi, dan tidur. Selalu terjadi penutup kepada aktiviti membaca ialah tidur.

Monday, January 05, 2015

2014 dan 2015

2014

Yay! Saya berjaya membaca 25 buah buku pada tahun 2014.

Haha. Ketawa yang dipaksa-paksa. Orang lain baca sehingga mencecah ratusan buah setahun :)

Gambar di bawah merupakan buku-buku terakhir yang dibaca dalam bulan Disember. Nampaknya, saya tidak mampu lagi menyesuaikan diri dengan cuti 4 minggu yang diberi. Betullah teori saya selama ini. Membaca hanya dapat dilakukan oleh orang yang sibuk, bukan orang yang lapang.


Tidak mengapa. Boleh mulakan hidup baru. Hehe. Tahun baru, azam barulah kan. Tetapi sebelum itu, jadi ralat pula kalau tidak dimasukkan perkongsian untuk 5 buah buku di atas.

Saya bukanlah pembaca aktif untuk tulisan Prof. Muhd Kamil walaupun saya memiliki buku bestseller beliau, Travelog Haji dan Travelog Dakwah. Tetapi, pada bulan lepas, tergerak hati membaca tulisan beliau. Selalu begitukan.  Jadi jangan risau jikalau buku-buku anda masih belum dibaca, anggap sahaja pembaca buku masih belum mendapat seru. Saya memilih Usahawan Akhirat untuk dibaca. Saya rasa tajuk buku itu sendiri yang 'melambai-lambai' saya. Buku itu merupakan hasil tulisan bersama Prof. dan Mohd Zaini Mohd Ariff. Nama baru yang saya kenal dan nyata tulisan beliau di dalam ini betul-betul meresap di dalam hati. 

Nampak tidak buku comel di sebelah kanan atas. Tajuknya Kosong-kosong tulisan Mohd Fakhruddin. Pengisian di dalamnya 'secomel' muka hadapannya. Oh ya, 2 buah buku itu ialah buku yang baru dibeli dan terus dibaca. 

Usrah Ini Semua Poyo tulisan Asyraf Farique  itu pula sudah lama dibeli tetapi baru dibaca. Nasib baik ada mood untuk membacanya. Bukan apa. Kebarangkalian untuk membaca buku-buku yang sudah lama dibeli adalah sangat rendah. Buku tulisan Asyraf Farique juga bagus isinya, cuma saya rasa jikalau pembaca itu orang yang beginner di dalam usrah, rasanya dia tidak akan beberapa faham 'kot' untuk beberapa bab di belakang terutama apabila menyentuh bab-bab rukun baiah.

Sekarang cerita buku-buku baru dibeli lagi. Dracula vs Al Fateh tulisan Muhd Nur Iman. Sebelum membaca buku ini saya sebenarnya, sudah mengkhatamkan 3 buah novel. Rasa ketandusan yang amat sangat, sebab itu saya sangat dahagakan buku bukan fiksyen selepas itu. Maka saya pun terus ke kedai buku dan buku inilah hasilnya. Bukunya berwarna-warni dan paling penting pengisian fakta yang disampaikan itu sangat mudah difahami oleh pembaca marhaen seperti saya :). Tetapi saya tidak berapa suka dengan kenyataan Dracula adalah bersahabat baik dengan Al-Fateh sejak dari kecil sebab saya rasa mereka tidak pernah pun bersahabat baik. Dan saya rasa dia memang mempunyai masalah mental. Tetapi, yang paling saya tidak faham ialah bagaimana Dracula boleh begitu membenci kerajaan Turki pada masa itu sedangkan kerajaan Hungary memang nyata 'membuli' beliau dan keluarganya. Alahai. Dunia. Dunia.

Saya juga salah seorang pembaca buku Catatan Mat Luthfi. Jikalau anda seorang yang selalu membaca post FB atau blog Mat Luthfi, anda akan dapati hampir kesemua itu berada di dalam buku ini. 

Tidak banyak yang dikongsikan. Hanya berkongsi perasaan dan emosi sahaja untuk 5 buah buku di atas.

2015

Tahun ini pula, apa ceritanya? Belum lagi mengkhatamkan mana-mana buku. Ngee. 

Saya sedang sibuk memikirkan, merancang dan melaksanakan 3 perkara :

Saya dan rakan-rakan  sibuk menyiapkan Projek Tarbiyyah Sekolah. Antaranya, Projek Kelas Angkat Tahun 3. Belum lagi siap sepenuhnya - masih tertinggal Vocabulary Tree dan Carta Akhlak. Masih ingat Projek Kotak Buku pada tahun lepas untuk Tahun 2. Pada tahun ini, tiada kotak buku, tetapi ia akan ditransformasikan ke bentuk lain. Pun masih belum siap lagi. Semua ini berada di sudut belakang kelas.

Cat-mengecat merupakan salah satu skop pekerjaa seorang guru. Hehe

Bahagian Hadapan. Vocabulary Tree kami yang masih belum berkembang.

Bahagian Belakang Kelas
Pada tahun ini juga, saya telah meletakkan jawatan sebagai Ketua Program Ikram Junior untuk Daerah Kulim. Lega. Jawatan itu dipegang sejak dari 2010. Saya perlu melepaskannya kerana saya mahu memberi tumpuan pada salah satu sekolah rangkaian Ikram Musleh yang saya berkhidmat sekarang. Lagipun sudah lama saya mahu memberi peluang pada orang lain menguruskan Ikram Junior. DAN saya sangat suka dengan jawatankuasa yang baru ditubuhkan ini. Kini Ikram Junior Kulim itu sendiri diuruskan oleh Guru-guru Cemerlang (GC) yang sangat efisyen kerjanya. Wow! Betullah tindakan saya meletakkan jawatan itu. Haha.

Kami -Tim Ikram Junior Kulim. Saya sebagai Ajk Media dan Publisiti.

Salah satu projek yang saya anggap penting pada tahun ini yang boleh saya sumbangkan untuk Daerah Kulim ialah Projek Usrah Remaja (Perempuan). Semoga Allah memberi kekuatan dan panduan untuk saya mampu membina diri sendiri serta adik-adik ini. 

Kami sedang menjahit cross stitch.

Dalam bab membina ini, maksudnya saya sendiri perlu rajin membaca, membuat kajian dan belajar. Selain itu juga, antara harapan saya ialah, saya mampu menghadam dan 'master' akan buku-buku yang menjadi silibus usrah. Mmm...harap-harap ini ialah azam buka  angan-angan.